23948sdkhjf

"Masser af mørke skyer" og en indtjening under pres - men der er fortsat fart på vestjysk køkkenkæmpe

Det går sådan set stadig stærkt på fabrikken i Tvis. Alligevel har TCM-direktør Torben Paulin lettet foden fra speederen, nedlagt natholdet og reduceret både staben og forventningerne til året.

Efter et andet kvartal, der blev køkkenproducentens bedste nogensinde, har markante forskydninger i salgsmixet nu sat indtjeningen under pres, og forude trækker skyerne sammen i horisonten.

En overraskende udvikling

At indtjeningen i årets tredje kvartal blev reduceret, kommer ikke som den store overraskelse, efter TCM Group allerede for tre uger siden offentliggjorde de foreløbige tal og nedjusterede forventningerne til året. Mere opsigtsvækkende er det måske, at det fortsat går frem på toplinjen, hvor køkkenproducenten rapporterer om 4 pct. vækst på kerneforretningen, og at væksten ikke udelukkende er hentet på stigende salgspriser.

– Specielt i september så vi, at privatsalget var lidt ude af balance, mens der fortsat var god aktivitet på erhvervsdelen, som er den del af vores omsætning, hvor prisstigningerne slår igennem senest, så vi har set vækst på både volumen og priser, forklarer Torben Paulin.

Der er altså blevet længere mellem privatkunderne hos Svane Køkkenet, Tvis og Nettoline, og ifølge TCM-direktørenhar dykket i den del af forretningen været både signifikant og større end forventet.

– Bremselængden på erhvervsdelen er længere end på privatkunderne, og det kommer selvfølgelig på et tidspunkt adm. direktør Torben Paulin.

Når køkkenproducenten alligevel lander en samlet omsætning på 265 mio. kr. svarende til en vækst på 1 pct.sammenlignet med tredje kvartal af 2021, er det således takket være det erhvervssegment, der imidlertid ikke sikrer samme indtjening som hr og fru Jensen.

– Var det gået mere, som vi havde forventet på privatsalget, havde resultatet også været bedre, fastslår Torben Paulin med henvisning til det justerede EBIT-resultat på 21 mio. kr.

Ser omkostninger igennem

Hos TCM Group bød kvartalet på besparelser i form af blandt andet fyringer og en nedlæggelse af natholdet, og i en kommentar til kvartalsregnskabet lyder det, at produktionskapaciteten vil blive tilpasset efter behov.

For at afbøde for de stigende energipriser gør man desuden klar til igen at hæve salgspriserne med virkning fra december, ligesom der “i lyset af udviklingen er iværksat konkrete tiltag for yderligere at forbedre effektiviteten og reducere omkostningerne.” Præcis hvad sidstnævnte dækker over, vil direktøren nødigt løfte sløret for.

– Men det er klart, at vi går alle omkostningskonti igennem og overvejer, hvordan vi kan gøre tingene billigere og smartere, siger Torben Paulin.

Ingen af tiltagene skyldes dog, at TCM Group i øjeblikket er en virksomhed i krise. Tværtimod fortæller Torben Paulin, at der fortsat er godt gang i projektforretningen og fornuftig trafik i butikkerne.

– Og kigger vi på ordreindgangen, er den ind i oktober og november på niveau med sidste år, siger køkkendirektøren.

Han peger dog på, at forskydningen mod flere erhvervskunder også gør sig gældende i ordrebeholdningen, og selvom ordrebogen i øjeblikket har en fornuftig tykkelse, indstiller Torben Paulin sig på, at virkeligheden hurtigt kan forandre sig.

Forskellig bremselængde

Da TCM-direktøren for små tre måneder siden kunne præsentere den rekordgode toplinje for årets andet kvartal, beskrev han fremtidsudsigterne som usædvanligt svære at afkode.

– Og det er de sådan set stadig, siger Torben Paulin, der understreger, at en del alligevel har ændret sig i mellemtiden.

– Vi sælger stadig fornuftigt, men forbrugerindekset er faldet yderligere, hushandlerne er gået i stå og huspriserne falder, så der er masser af mørke skyer. Det er også derfor, vi gør nogle tiltag, for vi ser en stor risiko for, at der kommer en opbremsning – vi kan bare ikke mærke den endnu, lyder det.

Skønt erhvervssalget fortsat fylder – og fylder fortsat mere – i TCM Groups ordrebøger, ser direktøren tegn på, at der også her er en opbremsning i vente.

– Bremselængden på erhvervsdelen er længere end på privatkunderne, og det kommer selvfølgelig på et tidspunkt, siger Torben Paulin.

Han henviser til udmeldinger fra typehusbranchen, der udgør en vigtig del af TCM’s erhvervssegment, og en indikation på udviklingen så man, da landets største typehusproducent, Huscompagniet, for to uger siden fremlagde kvartalsregnskab med et fald i salget på 75 pct.

– Er de tal generelle for typehusproducenterne, så rammer det også os, lyder forudsigelsen.

Med kortere lys

Samtidig ser TCM-direktøren også muligheder inden for erhvervssegmentet.

– Da corona brød ud, talte man meget om at frigive puljer til renovering af almene boliger, men det skete aldrig, og der kom jo heller ingen krise, tværtimod – der er nok nogle almene boligselskaber, der i en periode har holdt igen med deres investeringer, også fordi priserne er steget så voldsomt, og der kan en opbremsning nok betyde, at nogle sætter gang i renoveringer, vurderer han.

At spå om fremtiden er imidlertid en disciplin, Torben Paulin for øjeblikket er særligt varsom med at begive sig ud i, og mens de finansielle forventninger til året ligger fast, står det for direktøren mindre klart, hvad han skal forvente sig af hverdagen den kommende tid.

– Det er meget tåget, hvad der kommer til at ske. Vi kommer til at have en meget agil tilgang, hvor vi i stedet for at bruge kræfter på at lægge det rigtige budget, skal bruge dem på at tænke “hvis det går bedre, hvad gør vi så” og “hvis det går værre, hvad gør vi så”. Det bliver med et kortere lys, og hvor vi i salg og marketing er vant til at arbejde med årskalendere og årshjul, kommer vi nu til at se på måneds- og kvartalskalendere, fortæller han.

Forventningen til det fulde regnskabsår hos TCM Group er fortsat en omsætning i niveauet 1,12-1,16 mia. kr. og et justeret driftsresultat på 100-130 mio. kr.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094