23948sdkhjf

Fire ud af fem mangler arbejdskraft

Godt 80 pct. af de danske virksomheder har inden for det seneste år oplevet, at de ikke har kunnet rekruttere medarbejdere med de nødvendige kvalifikationer. Og det gælder medarbejdere i alle faggrupper, såvel ufaglærte, faglærte som højtuddannede, viser en ny undersøgelse fra DI.
Kvalificeret arbejdskraft er en mangelvare i industrien. DI har i samarbejde med Epinion foretaget en undersøgelse blandt godt 600 medlemsvirksomheder, og resultater er ikke til at tage fejl af. Fire ud af fem virksomheder må takke nej til ordrer på grund af mangel på medarbejdere.

- Vi er havnet i en situation, hvor mange virksomheder dag efter dag må konstatere, at produktionen ikke kan følge med efterspørgslen. Det betyder desværre, at virksomheder må takke nej til ordrer. Dermed høster vi ikke de gevinster af det økonomiske opsving, som vi kunne have gjort - og derfor går vi som samfund glip af yderligere velstand, siger adm. direktør Hans Skov Christensen, DI.

I undersøgelsen svarer næsten halvdelen af virksomhederne, at mangel på arbejdskraft i dag er den væsentligste barriere for udvidelse af produktionen. Andre 20 pct. oplyser, at deres vækst primært er begrænset af mangel på kunder. Og otte pct. melder, at det er mangel på kapital, der bremser væksten i deres virksomhed.

- Indtil nu har flere virksomheder holdt produktionen oppe, fordi medarbejderne er villige til at påtage sig overarbejde. Men det er naturligvis ikke en varig løsning. Derfor kigger flere og flere til udlandet efter arbejdskraft, lige som anvendelsen af vikarbureauer tager til, siger Hans Skov Christensen.

Han understreger behovet for, at endnu flere virksomheder bruger hele paletten af muligheder for at skaffe den nødvendige arbejdskraft.

- Der ligger også gode muligheder i de overenskomster, vi har på industriens område. De åbner jo for, at man på den enkelte virksomhed kan aftale sig til længere arbejdstid for en kortere eller længere periode, påpeger Hans Skov Christensen.

Kilde: Dansk Industri http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079