23948sdkhjf

Se tallene: Landets vinduesproducenter har kæmpet med indtjeningen og hinanden i glohedt marked

Omsætningen i den danske dør- og vinduesindustri nåede i fjor nye højder, men det rødglødende marked har ikke gjort det nemmere at tjene penge.

Det viser en ny brancheanalyse udarbejdet af Wood Supply på baggrund af 24 årsregnskaber fra danske dør- og vinduesproducenter med mere end 50 ansatte.

En tårnhøj toplinje

Tre fjerdedele af de virksomheder, der indgår i Wood Supplys analyse, gik sidste år frem på bruttofortjenesten, og tal fra brancheforeningen Vinduesindustrien viser, at branchens samlede omsætning i 2021 steg til rekordhøje 6,6 mia. kr.

– Den lavsæson, vi normalt oplever hen over julen og vintermånederne, udeblev stort set i 2020/21, så vi kom susende ind i året, og det høje aktivitetsniveau fortsatte året ud, fortæller Claus Arberg, formand i brancheforeningen Vinduesindustrien og adm. direktør ved nordvestjyske Hvidbjerg Vinduet.

Og det er en udlægning, man genkender hos branchens største aktører.

– Coronatiden har været kendetegnet af et konstant højt aktivitetsniveau, og det har været over en bred kam trukket af både projekt- og renoveringsmarkedet, fortæller Mads Storgaard Mehlsen, adm. direktør hos Inwido Denmark, ejerkoncernen bag fem danske vinduesproducenter.

Også hos VKR-ejede Dovista kørte maskinerne på højtryk året igennem.

– Der har været fart på, uanset om man ser på projektsalg, typehuse eller hr og fru Jensen, og det var en atypisk sommer, hvor man godt kunne mærke, at der ikke var mange udførende håndværkere, der holdt ferie, fortæller Henrik Kjeldsen, minegang director hos Dovista Danmark.

Høje priser og hård konkurrence

Mens ordrerne er strømmet ind, har landets vinduesproducenter måttet kæmpe mere på indtjeningsfronten. Af de virksomheder, der danner grundlag for Wood Supplys analyse, går blot 14 af 24 frem målt på driftsresultat, og 46 pct. kommer ud af året med et mindre overskud end i 2020.

Nedslag i analysen

 • På driftsresultatet går 14 ud af de 24 vindue- og dørproducenter frem. Samlet set oplever branchen en fremgang på 33 pct.
 • På resultat før skat er det kun lige over halvdelen af virksomhederne som tjener mere. Med en fremgang på 46 mio. kr. er Idealcombi den virksomhed som øger resultatet mest. Med en fremgang på over 44 mio. kr. er Outline Vinduer også godt med. Outline har samtidig branchens største omsætningsvækst på 30 pct.
 • Alle de seks vindues- og dørproducenter, som oplyser omsætning, har vækst, samlet set øger virksomhederne toplinjen med 14 pct.
 • Med en omsætningsstigning på 228 mio. kr. øger Dovista omsætningen mest i kr., til trods for dette smider Dovista over 138 mio. kr. før skat på bundlinjen, og kommer ud med et underskud i samme størrelsesorden. I alt har fire virksomheder underskud på bundlinjen.
 • 3 ud af 4 producenter har fremgang på bruttofortjenesten, hvilket betyder at branchen samlet set øger bruttoindtjeningen med 10,3 pct.
 • Lige over halvdelen af producenterne ansætter flere, og antallet af ansatte stiger med 3,6 pct. Virksomhederne formår samtidig at tjene flere penge på de enkelte medarbejdere, da det gennemsnitlige resultat før skat pr. medarbejder stiger med 6 pct.
 • Branchens gennemsnitlige afkastningsgrad stiger med 2,2 procentpoint, og ligger nu på 13,6 pct, hvilket er den højeste afkastningsgrad i de seneste 4 år. Jo højere afkastningsgrad desto mere udbytte skaber virksomhederne af deres investeringer.
 • Selvom næsten halvdelen af virksomhederne tjener mindre penge, er kun 14 pct. utilfredse med resultatet.

Årets højdespringer målt på bundlinje er familieejede Idealcombi i Hurup Thy. Her voksede overskuddet i 2020/21 fra 18,5 til 64,5 mio. kr. før skat, men her er det forskudte regnskabsår værd at bemærke. Nordjyderne lukkede nemlig bøgerne på året allerede ved udgangen af juni, og ved regnskabsaflæggelsen i december fastslog adm. direktør Martin Søgaard, at 2021/22 ikke forventedes at generere et tilsvarende overskud.

Hvor efterspørgslen forblev høj 2021 igennem, var samfulde 12 måneder nemlig ligeledes præget af fortsatte forsyningsforstyrrelser og voldsomme råvareprisstigninger, der over en bred kam har ædt af bundlinjerne i branchen. Samtidig har det brandvarme marked ikke haft nogen formidlende effekt på den hårde konkurrence, lyder vurderingen fra flere vinduesdirektører.

– Tværtimod – vi mærker ikke på konkurrencen, at vi skulle have gyldne dage, det er stadig et ret hårdt marked at være i, og det er præget af nogle meget store spillere, der jo kriges lidt om markedsandele, siger Claus Arberg.

Heller ikke hos Dovista har man oplevet, at der var mindre rift om ordrerne.

– Jeg synes ikke, det har givet mere plads i markedet. Dem, vi plejer at kæmpe imod, hvad end det er direkte eller gennem byggecentrene, har stadig haft rigtig godt gang i salgsarbejdet, så der har fortsat været kamp til stregen, fortæller Henrik Kjeldsen.

Ifølge Claus Arberg er der således også blevet skelet godt til hinanden, når det kom til at sende de voldsomme råvareprisstigninger videre til de købelystne vindueskunder.

– Vi har året igennem været meget påpasselige i forhold til, hvornår prisstigningerne skulle lægges over på salgspriserne, for vi vil jo alle sammen gerne forblive konkurrencedygtige, fortæller Hvidbjerg-direktøren og fortsætter:

– Selvom vi stort set køber ind hos de samme, så er der forskel på kontraktlængder og lagerstørrelse, så det har handlet om at holde nøje øje med konkurrenterne og ramme nogenlunde samtidig, for vi er også alle sammen ordreproducerende og har brug for at få ordrer ind.

Desuden er en ny milliardspiller i form af norske NorDan for alvor trådt ind på scenen efter 2020-opkøbet af Langelands-baserede STM-vinduer, og med en forestående nedgang i byggeriet, indstiller landets vinduesbosser sig nu på at skulle kæmpe endnu hårdere om ordrerne.

Døre- og vinduesindustri BA 2022 - Bruttofortjenesten - Infogram

Dør- og vinduesindustri BA 2022 - Driftsresultat - Infogram

Døre- og vinduesindustri BA 2022 - Resultat før skat - Infogram

Dør- og vinduesindustri BA 2022 - Antal ansatte - Infogram

Døre- og vinduesindustri BA 2022 - Egenkapital - Infogram

Døre- og vinduesindustri BA 2022 - Afkastningsgrad - Infogram

Døre- og vinduesindustri BA 2022 - Omsætning - Infogram

Dør- og vinduesindustri BA 2022 - Overskudsgrad - Infogram

Baggrund for analysen

 • Analysen er lavet på baggrund af 27 vindues- og dørproducenter med minimum 30 ansatte.
 • Inwido Denmark A/S og VKR Holding A/S er ikke med i analysekonklusionerne til fordel for deres datterselskaber, da de bedst afspejler den danske aktivitet. Inwido og VKR optræder dog i tabellerne.
 • Seks virksomheders regnskaber følger ikke kalenderåret hvorfor 2021-kolonnen for disse selskaber reelt er 2020/21
 • STM Vinduer er med i tabellerne, men er ikke med i analysegrundlaget, grundet omlægning af regnskabsperioden i 2020.
 • Så i alt 24 virksomheder danner grundlag for analysen.
 • *En del af VKR-koncernen
 • **En del af Inwido

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094