23948sdkhjf

Træ-trio og team tjener 69 millioner - nu kalder ændrede omstændigheder på mere bredde

Sultne barkbiller, tårnhøj efterspørgsel og et stærkt team har været en profitabel cocktail for træhandelstrioen bag European Wood Corporation, EWC, der sidste år mere end fordoblede foregående års rekordresultat.

Helt præcist lød overskuddet sidste år på 69 mio. før skat, og også på toplinjen melder virksomheden fremgang for ottende år i træk siden stiftelsen i 2014. Ifølge Anders Ahlmann, som er en del af den tre mand store ejerledelse, er sidste års markante vækst især resultatet af et stærkt hold og nogle gunstige omstændigheder.

– Vi er lykkedes med at skalere forretningen med et hold, der de seneste tre år har bestået af 18 medarbejdere, og vi glæder os over, at vi har skabt et stærkt team, hvor kommunikation og samarbejde på tværs af nationale og kulturelle forskelligheder virkelig har slået igennem, fortæller han om teamet, og også på markedsfronten har der altså været medvind:

– Det har selvfølgelig været et ekstraordinært år med den her post corona-effekt, som har betydet en markant øget efterspørgsel, og samtidig har vi fortsat haft et stort udbud af det produkt, vi har omsat mest af, forklarer Anders Ahlmann.

Sidstnævnte skyldes, at EWC især har været storforhandler af centraleuropæisk nåletræ, som sultne barkbiller de seneste par år har angrebet i en grad, der har ført til et overudbud.

En heldig kompasnål

Mens der på mange andre trævarer har været knaphed, har Kolding-virksomheden altså haft rigeligt at sælge af, og det er ikke den eneste atypiske omstændighed, der har gjort sig positivt gældende i det østjyske. 

– Vi har oplevet det, vi kategoriserer som et stabilt marked for containerfragt, fortæller Anders Ahlmann.

En noget sjælden melding i en tid, hvor langt de fleste kan berette om en eksplosion i fragtrater og lange ventetider, og ifølge EWC-medejeren skyldes det, at virksomhedens afsætningskompas peger mod øst.

– Man hører jo, at raterne har været vanvittige høje fra Asien mod Europa og USA, men vi sender træ den anden vej, og her har markedet været meget mere stabilt, forklarer han.

Global forretning i en brydningstid 

Ovenpå et regnskabsår hvor meget således gik EWC’s vej, er stabilitet imidlertid ikke det første ord, der falder Anders Ahlmann ind, når han skal kigge frem i stedet for tilbage.

– Der er fortsat en stor efterspørgsel globalt, men på det asiatiske marked oplever vi i øjeblikket en usikkerhed. 

I Kolding er blikket derfor rettet mod de store markeder i Asien, hvor man allerede i efteråret oplevede udsving i efterspørgslen i forbindelse med Evergrande-sagen og en ejendomskrise, og hvor en ny corona-bølge nu risikerer at lukke ned for store dele af den kinesiske aktivitet. Og selvom EWC ikke henter træ i hverken Rusland eller Ukraine, kan man som global aktør ikke lukke øjnene for de konsekvenser, det vil få for verdensmarkedet, når vestlige restriktioner lukker for den russiske råvareåre.

På indkøbssiden har man måttet konstatere, at det billerelaterede overudbud i dag er en saga blot, og der er således flere grunde til, at den østjyske trætrio forventer sig et 2022-resultat i en noget lavere størrelsesorden end det netop præsenterede. Og de ændrede omstændigheder har kaldt på nye initiativer, fortæller Anders Ahlmann, der dog nødigt vil være alt for konkret. 

– Det handler om diversifikation – vi har brug for at kigge på nye produkter og nye markeder, så vi bliver en bredere forretning, der er mere uafhængige af de enkelte markeder og produkter, fortæller han.

European Wood Corporation ApS
mio. kr. 2021 2020
Bruttofortjeneste 80,2 41,4
Resultat før finansielle poster 70,0 31,2
Resultat før skat 69,0 30,0
Årets resultat 53,8 23,4
Balancesum 121,8 104,4
Egenkapital 59,8 48,9
Gns. antal ansatte 18 18
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2021.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079