23948sdkhjf

Kig leverandørkæden efter i sømmene

Danske virksomheder bør allerede nu være opmærksomme på kravene i EU’s Tømmerlov, når de indgår aftaler med træleverandører i ikke-EU lande.
Mange virksomheder vil i de kommende måneder indgå købsaftaler, der indebærer leverancer til næste år.

Og det har konsekvenser for importører af træ- og papirprodukter til EU, skønner Christian Sloth, ekspert i træprodukters lovlighed i non-profit organisationen NEPCon.

- Virksomhederne bør stille kritiske spørgsmål til deres leverandører allerede nu. EU’s Tømmerlov træder i kraft den 3. marts næste år, og næsten alle træ- eller papirprodukter falder ind under kravene. Det vil sige, at køberen skal have sikret sig, at risikoen for indhold af ulovligt træ i de købte produkter er minimal, forklarer han.

Har du nok information?
I modsætning til, hvad man måske kunne tro, er det nemlig ikke datoen for indgåelse af aftaler med leverandørerne eller for den aktuelle transaktion, der afgør om det importerede materiale er omfattet af EU’s krav.

Produkter, der bliver gjort tilgængelige for det europæiske marked efter den 3. marts 2013, vil være omfattet af regulativet – uanset hvornår de er købt eller bestilt. Det vil de i de fleste tilfælde være, når produkterne er indfortoldet til EU.

- Det bedste råd til virksomheder, der over de kommende måneder køber træ eller papir i ikke-EU lande, er at se leverandørkæden grundigt efter i sømmene. De bør sikre sig, at der er dokumentation for træets oprindelse samt vurdere risikoen for, at ulovligt skovet træ er blevet anvendt i produkterne, før købskontrakten underskrives, siger Christian Sloth.

- Jeg vil også anbefale købere af træ- og papirprodukter fra ikke-EU lande at inkludere krav om lovlighed i deres købskontrakter. Det kan ikke erstatte en risikovurdering, men det sender et klart signal til leverandørerne. Samtidig bør importørerne forberede sig, så de er klar med det risikostyringssystem, som loven kræver, til marts næste år, tilføjer NepCons ekspert.

Stigende interesse for tømmerloven
En undersøgelse foretaget af NEPCon i 2011 viste, at kun en fjerdel af de danske importerende virksomheder havde et præcist kendskab til Tømmerlovens krav.

Men hos NepCon kan man efterhånden godt mærke, at implementeringen af EU-reglerne på nationalt plan er lige om hjørnet, fortæller Christian Sloth:

- Der kommer hele tiden flere detaljer frem om lovgivningen, og vi modtager et stigende antal forespørgsler fra virksomheder, som gerne vil vide mere.

NepCon afholder den 21. maj et seminar om lovlige og bæredygtige træprodukter, hvor der er mulighed for at høre mere om EU’s Tømmerlov og dens krav. Dagen byder bl.a. på opdatering om den danske lovgivning, der er på vej til udmøntning af EU-lovgivningen. Over halvdelen af de tilmeldte deltagere har på forhånd tilkendegivet, at emnet har særlig interesse for dem blandt dagens emner.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079