23948sdkhjf

Elever på de tekniske gymnasier tager godt imod faget innovation

Den tværfaglige og projektorienterede undervisning på htx er et godt udgangspunkt for studerende med lyst til iværksætteri. I valgfaget innovation lærer de unge at udvikle ideer og starte egen virksomhed.
’Gymnasievalgfaget innovation er en fiasko’.
’Gymnasievalgfaget innovation er en succes’.

To overskrifter fra to dagblade giver hver sin konklusion på samme emne. Og det er ikke helt så sært, som det lyder. En opgørelse fra Undervisningsministeriet viser, at eleverne i alment gymnasium (stx) har kun vist beskeden interesse for iværksætterfaget innovation, som kan vælges fra næste skoleår. Til gengæld er der masser af tilmeldinger til faget på landets 44 tekniske gymnasier – htx.

Billedtekst: Innovation er et fag. Det handler om at få ideer, at skabe projekter ud af ideerne, at sætte projekterne i produktion og at sælge produkterne. Faget innovation er blevet godt modtaget af eleverne på de tekniske gymnasier.Medlem af bestyrelsen for Foreningen af Skoleledere ved de Tekniske Skoler, direktør på Erhvervsskolen Hamlet i Hillerød, Finn Arvid Olsson, siger, at htx-elevernes interesse for i faget innovation at lære at udvikle ideer frem til prototyper og et produktionsklart produkt og starte egen virksomhed hænger nøje sammen med den måde, undervisningen på de tekniske gymnasier er tilrettelagt på:

- På teknisk gymnasium arbejdes der tværfagligt og projektorienteret. Sådan har det været, siden de første tekniske gymnasier blev oprettet for mere end tyve år siden. Det betyder, at teorierne prøves af i praksis, og for at det kan lade sig gøre, må faggrænserne væltes. Matematikken blandes sammen med fysikken og kemien og ofte også med sprogfagene og de kreative fag. På den måde lærer htx-eleverne, at der er en direkte forbindelse fra den undskyld udtrykket golde teori til den helt konkrete virkelighed. Ting kan faktisk lade sig gøre, himstregimser kan bygges, fænomener kan undersøges i praksis…og somme tider dukker der nye opdagelser op, som måske endda kan sælges.

- Derfor er det helt naturligt, at eleverne på de tekniske gymnasier gerne vil bruge tid på faget innovation, hvor de lærer at fange de gode ideer og sætte dem i system og bringe dem ud til salg og brug i samfundet, siger Finn Arvid Olsson.

På landets almene gymnasier blev den projektorienterede, tværfaglige undervisning indført som pædagogisk princip i alle fag fra og med det skoleår, der begyndte i august. Det betyder, at mange lærere i alment gymnasium først i løbet af skoleåret skulle tilegne sig principperne for den type undervisning. Finn Arvid Olsson mener, at elevernes interesse for valgfaget innovation vil stige i takt med, at det lige som på htx bliver en del af kulturen på alment gymnasium at tænke tværfagligt og projektorienteret.

- Valgfaget innovation er et fremragende tilbud til eleverne, og på htx glæder vi os brændende til at give de unge studerende også denne kompetence med til brug i et videregående uddannelsesforløb og senere i det erhvervsliv, de uddanner sig til at arbejde i, siger Finn Arvid Olsson fra Foreningen af Skoleledere ved de Tekniske Gymnasier.

Faget innovation blev indført i gymnasieskolerne på regeringens initiativ i den klare hensigt at styrke forbindelsen mellem gymnasierne og erhvervslivet.

Kilde: Foreningen af Skoleledere ved de Tekniske Gymnasier.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125