23948sdkhjf

Snedker fra Als står bag det runde bord til Christian den 2.

Myten siger, at Christian den 2. gennem sit fangenskab på Sønderborg Slot gik hvileløst omkring et bord og sled en rille i det. Det er imidlertid blot en myte, og bordet har altså aldrig eksisteret. Ikke før nu.

Op til Museum Sønderjyllands udstilling om Christian den 2. har snedker Lauritz Clausen, der står bag virksomheden Als Møbelindustri i Nordborg, nemlig fået til opgave at fremstille et rundt bord, der kan levendegøre skrønen.

– Bordet er en vigtig del af myten om Christian den 2., og da vi med udstillingen sætter lys på de forskellige fortællinger, der er om Christian den 2., synes vi, at bordet skulle med, fortæller enhedsleder og dr.phil, Carsten Porskrog Rasmussen, Sønderborg Slot, som er en af de to kuratorer bag udstillingen.

I 35 år har Als Møbelindustri snedkereret boliginventar til banker og hoteller, men ved siden af har Lauritz Clausen og hans ansatte bidraget med at producere udstillingsinventar efter mål til Museum Sønderjylland, blandt andet til udstillingen om H.P. Hanssen på Kulturhistorie Aabenraa og Tønder Kunstmuseum.

– Det er sjovt at se møblerne indgå i udstillingerne, for på den måde får flere set det, vi laver. Vi har blandt andet også snedkereret himmelsengen, som er med på udstillingen, og det var en usædvanlig opgave. Da vi er vant til at lave indbygningsmøbler til huse af ældre dato, kommer det ikke bag på os, at der også er skæve kroge i middelalderborgen, siger Lauritz Clausen om samarbejdet med museet.

Også Museum Sønderjyllands udstillingsarkitekt Troels Lærke sætter pris på at arbejde med de lokale virksomheder omkring museets udstillinger.

– Det fungerer godt for os at samarbejde med lokale leverandører, når vi skal have fremstillet unika-møbler. Både fordi det er rart at kunne køre forbi og følge produktionen, når vi udvikler ting sammen, men også fordi de er både kvalitetsmæssigt og prismæssigt konkurrencedygtige, fortæller han.

Udstillingen ”Kunstnernes Christian 2.  Fortolkninger i billedkunst, litteratur og drama” åbnede i uge 24. 10.000 besøgende har foreløbigt besøgt udstillingen, som kan opleves indtil 2. januar 2022.

Udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109