23948sdkhjf

Kan blive historisk: EU bremser handelsaftale for at sikre regnskov

EU er lige nu i gang med at indgå den hidtil største frihandelsaftale med de latinamerikanske lande; Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay – de såkaldte Mercosur-lande.

Handelsaftalen vil betyde, at EU kan eksportere biler, bildele, kemikalier og medicin toldfrit til de fire lande, og omvendt kan Mercosur-landene toldfrit eksportere kød, soja, bioethanol og en række andre landbrugsvarer til EU.

Men for første gang nogensinde har EU's medlemslande forkastet en forhandlet handelsaftale med Mercosur-landene. Det skriver Videnskab.dk.

– Det ser ud til, at aftalen falder i EU på grund af mangel på bæredygtighed. Hvis det sker, er det historisk, fortæller lektor i statskundskab på Københavns Universitet Jens Ladefoged Mortensen til Videnskab.dk.

De varer, EU gerne vil kunne importere toldfrit fra de fire latinamerikanske lande, har det tilfælles, at de alle med stor sandsynlighed, har medført rydning af Amazonregnskoven.

– I den nye aftale er der skrevet ind, at de fire lande skal melde sig ind i Paris-aftalen. Men den aftale har ikke konkrete krav om CO2-reduktioner, påpeger Jens Ladefoged Mortensen, som forsker i international handel, bæredygtighed og grøn omstilling.

To store problemer

Samtidig indeholder aftalen et kapitel, der handler om, at de varer, der toldfrit strømmer ind i EU, ikke må have medført rydning af regnskov og overtrædelse af arbejdsrettigheder og menneskerettigheder.

Men flere lande i EU – for eksempel Tyskland, Frankrig og Østrig – har nedlagt veto og vil ikke underskrive aftalen. Simpelthen fordi den i deres øjne ikke er bæredygtig nok.

Det er i hvert fald den officielle grund. Reelt er det en lidt alternativ, men meget stærk alliance mellem kødproducenter, som frygter konkurrence fra brasiliansk oksekød, og klimaforkæmpere, fortæller Jens Ladefoged Mortensen.

Ud fra et klima-regnskovs-synspunkt er der to store problemer med Mercosur-aftalen, som den ligger lige nu:

1: Der står ikke tydeligt, hvordan EU kan holde styr på, at de varer, man importerer, er bæredygtige og ikke har medført rydning af regnskoven.

2: Der er ingen sanktionstiltag, EU kan bruge, hvis de latinamerikanske lande ikke lever op til de bæredygtighedskrav, aftalen indeholder.

Det fastslår en artikel i det videnskabelige tidsskrift One Earth.

Potentielt brud på folkeretten

Ph.d.-studerende Simon Bager fra det belgiske universitet Université catholique de Louvain er medforfatter på artiklen.

– Det er ikke umuligt at holde styr på og spore de varer, man importerer. Det er lige præcis noget af det, jeg gør i min forskning, fortæller han.

Hvorfor gør vi egentlig ikke bare det: Sikrer sporing og sanktionerer hårdt, hvis landene alligevel rydder regnskov?

– For det første, for at man overhovedet kan lave en handelsaftale, så skal begge parter jo være enige. Mercosur-landene ville altså skulle sige ok til at risikere hårde sanktioner, siger Jens Ladefoged Mortensen.

Og sådan en aftale kan være noget nær umulig at få igennem.

– I ulandene taler man om, at man også har ret til udvikling og ret til forurening, ligesom vi har haft i de rige lande, fortæller Jens Ladefoged Mortensen.

Derudover ville det være et brud på folkeretten, som siger, at hvert land har ret til at bestemme over sit eget territorium.

– Der er faktisk nogle folkeretlige eksperter, som er begyndt at diskutere, om man bør kunne tilsidesætte folkeretten, når det handler om rydning af regnskov og klimakrisen, fordi situationen er så alvorlig. På samme måde som man kan, hvis der foregår folkedrab i et land, siger Jens Ladefoged Mortensen.

Det vil dog kræve, at det vedtages i FN, og det er mildest talt usandsynligt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078