23948sdkhjf

Hvor meget har dit kontor svinet? - Holmris B8 vil samle hel kollektion med klare klimatal

Hos Holmris B8 i Bjerringbro har den grønne dagsorden de senere år fyldt stadigt mere, og nu vil kontormøbelleverandøren tage endnu et skridt i den bæredygtige retning.

Gennem et samarbejde med den unge virksomhed Målbar vil Holmris B8 i første omgang fastlægge klimaaftrykket fra alle deres egne produkter, der i dag udgør godt en tredjedel af omsætningen.

Sådan virker Målbar

Målbars værktøj, som kunder køber sig adgang til på abonnementsbasis, bor i ”skyen”, hvor det konstant holdes opdateret med de nyeste data om eksempelvis klimabelastning fra de enkelte landes energimix verden over.  

Værktøjet kan beregne et konkret møbels klimaudledning på tre præcisionsniveauer. Jo dybere man går ned i beregningen, jo mere præcist bliver resultatet, og de generiske data, der bruges på de første niveauer, er konservativt beregnet, således klimaudledningen typisk bliver mindre, jo mere præcist den beregnes.  

Niveau 1: Her skilles møblet ad og de forskelle materialer vejes, ligesom der angives eventuel overfladebehandling og hvorvidt de træbaserede materialer er certificeret med eksempelvis FSC-mærket. På baggrund af generisk data udregner værktøjet klimaudledningen i CO2-ækvivalenter.  

Niveau 2: Her medtages beregninger af materialespild samt alle transportled. 

Niveau 3: På sidste niveau dykkes yderligere ned i leverandørkæden. Her tages højde for faktorer som underleverandørers energi- og ressourceforbrug, affaldshåndtering samt specialmaterialer mv.  

Målbars værktøj er indtil videre blevet benyttet af blandt andre Holmris B8 og den unge møbelvirksomhed Takt. 

– Tilbage i september besluttede vi os for virkelig at kaste nogle ressourcer ind i endnu et fokusområde i den her bæredygtige dagsorden, hvor vi gerne vil være i førersædet for vores branche. Det startede nogle samtaler med vores hovedkunder, som gjorde det klart, at de savnede nogle konkrete data for deres møblers miljøaftryk, og det passede jo rigtig godt med at vi stødte på Målbar, fortæller kreativ direktør Henrik Holmris.

Leverandørerne skal med

Således er Holmris B8 i øjeblikket i fuld gang med at kortlægge udledningen fra virksomhedens egne produkter, men ambitionerne rækker længere ud i forsyningskæden. I sensommeren håber kontormøbelleverandøren nemlig at kunne præsentere en hel kollektion med omkring 80 populære produkter, der alle har været en tur gennem Målbar-møllen og dermed fået fastlagt det nøjagtige CO2-aftryk.

– Omkring halvdelen af den kollektion består af vores egne produkter, så hvis det her skal lykkes, kræver det, at vores eksterne leverandører også er med, fortæller CSR-direktør Steffen Max Høgh.

Begge direktører understreger imidlertid, at Holmris B8 ikke har intentioner om at trække noget ned over hovedet på leverandører og samarbejdspartnere.

– Hvis der er nogen, der ikke vil være med, er det selvfølgelig rigtig ærgerligt, men vi ekskluderer dem ikke af den grund. Omvendt er vi jo nødt til at kunne fortælle kunderne, at det så ikke er alle møblerne, de kan få data på, og det kan selvfølgelig betyde, at nogle vælger at diskvalificere møbler på den baggrund, fortæller Steffen Max Høgh.

Han bakkes op af Henrik Holmris, der peger på, at det til gengæld kan vise sig som en fordel for de leverandører, der vælger at gå med.

– Vi kan jo se, at det er en udvikling, der er i gang, og at kunderne efterspørger det her. På længere sigt kan det altså blive sværere at sælge produkter, hvor klimaaftrykket ikke er oplyst, så jeg tror, at det giver vores samarbejdspartnere et forspring, hvis de rykker på det nu, vurderer den kreative direktør.  

Tre skridt til målet

Lykkes planerne, vil Holmris B8 til sensommerens Trends & Tradition kunne præsentere en fuld kollektion med alt til kontoret, så kunderne kan indrette såvel arbejdspladser som loungeområde og mødelokaler og få et fuldt CO2-regnskab oveni fakturaen.

– På den måde kan man købe en komplet serie, der giver klokkeklare tal, og det giver kunderne mulighed for at kompensere 1:1 for deres møblers CO2-udledning, eksempelvis via skovplantning, fortæller Henrik Holmris.

Holmris B8 har selv plantet mange træer de senere år, men CSR-direktøren understreger, at det på sigt ikke er tilstrækkeligt at kompensere.

– Selvfølgelig skal man ikke bare kompensere og så fortsætte med det, man plejer. Hos Holmris B8 gør vi det sådan, at vi først får beregnet, hvor meget vores produkter udleder, derefter kan vi kompensere for det, og så går vi i gang med at se på selve designet, forklarer Steffen Max Høgh og fortsætter:

– Med det her værktøj (Målbar, red.) kan vi komme helt ned i detaljerne og se, hvor meget hver enkelt komponent i et møbel belaster miljøet, og så kan vi meget konkret se, hvad vi kan gøre anderledes. Det kan for eksempel være at udskifte de klimatunge materialer eller source ind mere lokalt, og så begynder vi virkelig at kunne rykke det hele i en mere bæredygtig retning.   

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078