23948sdkhjf

En designmæssig kærlighedshistorie fylder 60

Verdens første designhotel kunne sidste år fejre 60-års jubilæum. Det markerer Dansk Arkitektur Center med den lille gratis udstilling ’SAS Royal Hotel – en kærlighedshistorie’, der åbner onsdag d. 21. april.  

 Da SAS i 1950erne indviede deres nye rute mellem USA og Skandinavien skulle det fejres med et bygningsværk, der kunne vise omverdenen det bedste inden for skandinavisk design. Opgaven var at tegne en bygning, der både var et luksushotel, et rejsebureau og en terminal, hvor passagererne kunne tjekke ind, inden de kørte til lufthavnen. Opgaven gik til den visionære arkitekt Arne Jacobsen (1902-1971).

Et vaskeægte gesamt-kunstwerk

SAS Royal Hotel, der blev indviet i 1960, er en af Arne Jacobsens mest ikoniske bygninger, og hotellet, der blev en af Danmarks første skyskrabere, er et lysende eksempel på, hvordan han mestrede alle led i den arkitektoniske proces.

– SAS Royal Hotel, nu Radisson Collection Royal Hotel, er et vaskeægte gesamt-kunstwerk. Et arkitektonisk værk, som er gennemtænkt og gennemarbejdet helt ned til bestikket i restauranten. Det er et arkitektonisk mesterværk, der udgøres af mange hundrede små og store elementer, der tilsammen danner ét sammenhængende hele, lyder det i en pressemeddelelse fra Dansk Arkitektur Center.

Mange af elementerne, som for eksempel stolene Ægget, Dråben og Svanen, bestikket og dørgrebene er blevet så stærke designikoner i deres egen ret, at mange slet ikke aner, at de i virkeligheden blev tegnet til hotellet.

Fra udskældt til omfavnet

Udstillingen ’SAS Royal Hotel – en kærlighedshistorie’ fortæller historien om en bygning, der på den ene side var det mest moderne hotel i Norden, men på den anden side var udskældt i de første leveår.

– Ja, de kalder det for hulkortet, og det er meget sjovt, for det ligner det faktisk, når vinduerne står åbne en varm sommerdag. Det er jo blevet kaldt så mange ting, for eksempel 'glas cigarkassen'. Og der er jo mange, der syntes, det var et rædsomt grimt hus, og det er der måske mange, der synes endnu. I hvert fald fik det første præmie, da man lavede en konkurrence om hvilket hus, der var Københavns grimmeste hus, huskede Arne Jacobsen selv, da han blev interviewet til en portrætfilm.

I dag fylder bygningen mange danskere med stolthed. Den lægger hvert år stål og glas til beundrende blikke fra turister og arkitekturstuderende fra hele verden. Og mange tusinde design-aficionados står i kø for at tage elevatoren til 6. etage, når de skal besøge værelse 606, der som det eneste stadig står, som det gjorde ved indvielsen.

En kærlighedserklæring til København

Udstillingen på Dansk Arkitektur Center præsenterer Arne Jacobsens mesterværk, der blev set så skævt til på sin tid, og viser, hvordan det samtidig var og er en kærlighedserklæring til København. Den viser, hvordan god arkitektur har sin berettigelse på tværs af generationer og stilarter. At god arkitektur fortsætter med at pege fremad.

– Arne Jacobsen var en vanvittig visionær arkitekt i sin samtid, og hans arvs kontinuerlige betydning for dansk arkitektur kan ikke undervurderes. SAS Royal Hotel er bare ét eksempel på, at han stadig er yderst relevant i 2021. Bygningens sammenhængskraft er uovertruffen og er med sin detaljerigdom og funktionalitet et absolut hovedværk også set med internationale arkitektur-briller, fortæller Tanya Lindkvist, Programchef hos Dansk Arkitektur Center.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078