23948sdkhjf

Rutchebanetur endte i resultat-tredobling for familieejet møbelfabrik

Fra nervøsitet over stille telefoner til et voldsomt boom. Sådan har 2020 set ud for en lang række af danske møbelvirksomheder, og polstermøbelproducenten Hjort Knudsen er ingen undtagelse.

– Det har jo været det, man kalder et rollercoaster-år, og vi blev meget overraskede over at se, hvor hurtigt salget kom tilbage i helt overvældende grad, fortæller Klaus Hjort Knudsen, adm. direktør og anden generation i det familieejede foretagende.

At vinden hurtigt vendte, kan aflæses sort på hvidt i møbelproducentens årsregnskab, hvor toplinjen er vokset til 670 mio. kr. sammenlignet med 654 mio. året forinden, mens bundlinjen er sendt på himmelflugt. Resultatet før skat er således vokset fra 14 mio. kr. i 2019 til hele 45 mio. kr.

Hjort Knudsen

Hjort Knudsen blev grundlagt i 1968 af Ina og Arne Hjort Knudsen, der startede med at producere penalhuse og skoletasker på hjemmeadressen. 

Siden 1997 har sønnen Klaus Hjort Knudsen sammen med sin hustru Ellen Mønsted stået i spidsen for virksomheden.

I 2002 købte virksomheden sine første produktionskvadratmeter i Polen, og 10 år senere blev produktionen udvidet til Ukraine og senere hen også til England.

I dag råder Hjort Knudsen over 90.000 kvm produktionsfaciliteter og godt 2.300 ansatte, og virksomhedens produkter afsættes over hele Europa med hovedmarkeder i Tyskland, Holland og Frankrig. 

– Noget af det bunder i, at vi var lidt hårdt ramt på kursudviklingen året forinden, så det, der gik lidt mod os i 2019, gik til gengæld med os i 2020, forklarer Klaus Hjort Knudsen.

Vi skal imidlertid helt tilbage til 2016 for at finde et resultat, der er tæt på at matche sidste års.

– Det gode resultat hænger også sammen med nogle tiltag, vi har gjort; blandt andet er vores organisation blevet styrket, og vi har fået en mere lean produktion, forklarer ejerlederen.

Leveringstider og priser på himmelfart

For Klaus Hjort Knudsen og resten af holdet kom sommerens markante stigning i salget som lidt af en overraskelse.

– Vi gik simpelthen fra asken til ilden, og der blev vi taget lidt på sengen i forhold til at følge med på kapaciteten, fortæller han.

Det betød, at virksomheden i perioder har måttet arbejde med en usædvanlig lang leveringstid, og end ikke vinterens anden runde af nedlukinger har været nok til at indhente puklen.

– Den høje efterspørgsel er fortsat, og selvom der på flere af vores hovedmarkeder stadig er lukket ned i varierende grad, har vi stået med en usædvanlig stor ordrebeholdning, så vi har ingenlunde været i nærheden af at mangle ordrer, lyder det.

Den fortsat høje efterspørgsel har til gengæld sendt råvarepriserne på himmelflugt, så trods det fortsat høje aktivitetsniveau, forventer direktøren, at det vil kunne ses på indeværende års bundlinje.

– Vi forventer ikke at kunne sende alle prisstigningerne videre til kunderne i tilstrækkelig tid, så det kommer nok til at koste os lidt på indtjeningen i 2021, vurderer Klaus Hjort Knudsen, der dog forventer at kunne fastholde en opadgående toplinje.

Bygger ud til fortsat vækst

Derudover skal 2021 bruges på at lancere de produkter, der trods corona ikke blev skruet ned for udviklingen af. Det gælder blandt andet en serie, der i pandemiens skær er blevet endnu mere aktuel.

– Vi så jo forsyningskæderne blive voldsomt udfordret, og det har været en medvirkende årsag til, at vi vælger at introducere en stoleserie udelukkende bestående af komponenter hentet i Europa, forklarer Klaus Hjort Knudsen.

Det betyder ikke, at virksomheden ikke fortsat kommer til at hente motorer i Asien, men i den nye stoleserie har man med valget af Linak-motorer sat leveringssikkerheden i højsædet.

– Og heldigvis har vi den fordel, at vi kan lave rigtig meget selv, så eksempelvis har vores metalafdeling kunnet være med til at lukke nogle af hullerne, når kæden har været brudt, fortæller direktøren om det seneste års erfaringer.

Det er således både med momentum og fremtidstro, den 53 år gamle virksomhed, der startede med produktion af penalhuse og skoletasker, er gået ind i et år, der også kommer til at byde på et voldsomt kapacitetsløft.

– Jeg vil sige, at jeg tror så meget på fremtidig vækst, at vi investerer ganske meget i en ny fabrik i Ukraine. Her forventer vi, at første etape på 17.000 kvm står klar til september, og der er plads til at udvide til 45.000 kvm i alt, lyder de optimistiske fremtidsudsigter.

Hjort Knudsen A/S
mio. kr. 2020 2019
Nettoomsætning 670,3 645,5
Driftsresultat 61,7 16,0
Resultat før skat 45,3 14,0
Årets resultat 37,1 10,9
Balancesum 419,6 450,9
Egenkapital 190,1 189,7
Gns. antal ansatte 2.376 2.284
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.172