23948sdkhjf

Danmarks bedste renovering byder på 52 meter sofa

Næste gang de studerende i Aarhus møder ind for at fordybe sig eller skrive opgave i Det Kgl. Bibliotek i Universitetsparken i Aarhus, er det ikke et hvilket som helst bibliotek, de sætter sig i: Det er Danmarks bedste renovering. 

Tirsdag vandt holdet bag renoveringen af biblioteket nemlig Renover prisen 2020 sammen med en check på 100.000 kr. og en eftertragtet prisstatuette for sin transformation fra klassisk bibliotek til et moderne og bæredygtigt samlingspunkt. 

Efter en gennemgribende renovering er der nemlig skabt mere areal og bedre faciliteter til brugerne i biblioteket – men uden at ændre på bygningens ikoniske ydre i gule teglsten. Lukkede serverrum er blevet til åbne studiepladser, et solcelleanlæg på taget sørger for grøn energi og den nye bibliotekshave har givet nyt liv til den gamle bygning. Renoveringen har også sat sit sociale aftryk, så biblioteket nu er blevet til samlingspunkt på campus med hele 30 pct. flere besøgende.

Parter bag projektet er Det Kgl. Bibliotek som bygherre, Arkitema Architects er arkitekt og Moe ingeniør. Entreprenørerne på projektet var Enemærke & Petersen, Elcon samt Åbyhøj VVS.

Oplevelsesrigt rum med en inviterende stemning

De gode eksempler

I år er ottende gang, at Realdania og GI uddeler Renover Prisen til et renoveringsprojekt i særklasse.

Det er håbet, at vinderprojekterne vil tjene som eksempler for fremtidige renoveringsprojekter og være med til at sætte fokus på renovering i Danmark.

Det er et valgkollegie bestående af 70 medlemmer fra byggebranchen, der har stemt Det Kgl. Bibliotek helt øverst op på vinderpodiet.

Formand for Renover prisens nomineringsudvalg, kalder det en fortjent vinder:

- Det er et fremragende renoveringsprojekt, hvor man med renoveringen har skabt et oplevelsesrigt rum med en inviterende stemning, samtidigt med at de eksisterende kvaliteter er respekteret. Man fornemmer klart, at det er et socialt mødested, hvor man udveksler holdninger og møder nye bekendte, siger Gøsta Knudsen, formand for nomineringsudvalget og tidligere stadsarkitekt i Aarhus.

Interiørfirma med på holdet

Prisen vækker glæde hos randrusianske WO Interior, der har stået for al specialinventaret i det renoverede bibliotek. 

- Jeg er i særdeleshed stolt over vores mange fantastiske medarbejdere som har deltaget med uundværlig viden, ”kloge hænder” og fagkundskab ud over det sædvanlige. Man vinder ikke blot en af branchens ”Oscars” uden at have præsteret – og det har de i særdeleshed bevist sammen med bygherre og de andre håndværkerteams – det er fantastisk, lyder det fra WO-indehaver Niels Flemming Troelsen.

Virksomheden kom med indretningsopgaven på en mission lidt udover det sædvanlige. Her kan blandt andet nævnes den store reolvæg på 21 x 8 meter eller den 52 meter lange, slyngende sofa ved den grønne oase midt i biblioteket.

- Det Kongelige Bibliotek er en ganske enkelt fantastisk – en oplevelse og et besøg værd! Og det tør jeg godt garantere, for vi har set og været med til at opføre rigtig mange bemærkelsesværdige projekter gennem de sidste 20 år, slutter Niels Flemming Troelsen.

Fakta om vinderprojektet: Det Kongelige Bibliotek, Aarhus

I Universitetsparken i Aarhus ligger Det Kgl. Bibliotek, der stod færdigt i 1963, og med sit høje bogtårn er et fixpunkt i området. Efter en renovering er der uden at bygge til blevet mere areal og bedre faciliteter til brugerne ved at gentænke funktioner og sætte fokus på god akustik og belysning. 

Udefra er renoveringen usynlig, og indendørs skal man kigge godt efter, for nye tiltag er udført med respekt for den oprindelige bygnings arkitektur og materialer. I kælderetagen var der før lukkede funktioner som depoter, tidsskriftmagasin og serverrum, men i dag er der lyse og behagelige omgivelser med studiepladser og afskærmede rum i rummet, hvor de studerende kan holde ’frikvarter’ i forskellige møbelgrupper, bordtennisrum og rum til afslapning.

Centralt i bygningen ligger et stort atrium, der går gennem flere etager. Det blev skabt i 1990’erne sammen med en stor rotunde, som i dag er fjernet, så atriet er blevet omdannet til bibliotekshave med masser af dagslys og kig gennem bygningen. Universitetsparkens organiske former har været inspiration for interiørets kurvede møbler og inventar, og den gemte bogsamling i bogtårnet har dannet forlæg for den flere etager høje bogreol, der er et markant element i både kælderen og atriet.

Parter bag projektet:

Bygherre: Det Kgl. Bibliotek

Arkitekt: Arkitema Architects

Ingeniør: Moe

Entreprenør: Enemærke & Petersen, Elcon, Åbyhøj VVS

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093