23948sdkhjf

Succes for træhus - stoppede brandtest efter 110 minutter for ikke at skade udstyr

Med et forsøgsbyggeri i træ og i fem etager i Fredericia skal projektet ”MiniCO2 Etagehus Træ” afprøve, hvordan man kan minimere CO2-aftrykket i byggeriet, når træ bruges som primært materiale.

Nu er en vigtig forhindring for træbyggeri i etageboliger ryddet af vejen; brandkravene til etagedækket.

Et etagedæk med synlige træbjælker og biobaseret isolering, udviklet til forsøgsbyggeriet, bestod den 1. september en omfattende brandtest hos DBI, Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut. Det skriver Realdania By & Byg, som har igangsat forsøgsbyggeriet, i en pressemeddelelse.

Etagedækket er et nyudviklet ribbedæk baseret på en tynd CLT-skive, limtræsbjælker og konstruktionstræ, der er lydisoleret med papirisolering. I træbyggeri kan brand være en stor udfordring, og testen var derfor en vigtig milepæl i forsøgsbyggeriet.

- Kravet til brandmodstandsevnen var 60 minutter (REI60), men først efter omkring 90 minutter var ilden brændt helt igennem gipspladerne, hvorefter CLT-konstruktionen blev fuldt eksponeret. Efter 110 minutter blev prøvningen stoppet for at undgå beskadigelse af testudstyr, selvom konstruktionen stadig opfyldte alle testkriterier, fortæller Gustav Wallgren, Resistance to Fire Engineer, DBI, i pressemeddelelsen.

- Vores foreløbige data indikerer, at der stadig var en vis margin med hensyn til konstruktionens bæreevne, tilføjer han.

Næste skridt: Test af akustik 

Testen var samtidig også den første storskalatest i projektet ’Wood:UpHigh’, en stort anlagt brandtest-forsøgsrække, som blandt andet vil skabe et gratis og offentligt tilgængeligt online katalog med dokumenterede løsninger for, hvordan man på en brandsikker måde kan bygge med trækonstruktioner i kombination med biobaseret isolering i etagebyggeri.

Med den succesfulde test er vejen banet for at benytte dækelementer med delvist synlige træbjælker i kombination med biobaseret isolering i etageboligbyggeri.

Realdania By & Byg og projektteamet bag udviklingen af etagedækket, Jaja Architects, ONV Arkitekter, Moe Ingeniører og træentreprenør Blumer Lehmann Group, erklærer sig meget tilfredse med resultatet og ser nu frem til næste fase af projektet, som blandt andet omfatter en akustik-test, som skal eftervise, at opbygning og isolering af etagedækket virker i forhold til de lige så udfordrende krav til trin- og rumlyd, som et etagedæk skal leve op til.

Forsøgsbyggeriet MiniCO2 Etagehus Træ forventes færdigopført i 2023.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094