23948sdkhjf

For 100.000 kroner hæder til dedikeret og nysgerrig træmand

Fra han byggede egne møbler i forældrenes snedkerværksted til sine 25 år som administrerende direktør hos Taasinge Elementer, har Lauritz Rasmussen udvidet mulighederne for, hvordan man i dag kan bygge med træ. Blandt andet ved at rykke produktionen af træelementer ind i kontrollerede fabriksrammer, hvor brugen af energi, ressourcer og omkostninger er blevet reduceret, og mulighederne for at bygge med træ er blevet udvidet og forfinet.

Derfor blev han tirsdag hædret med Villum Fonden og Velux Fondens Bygningskomponentpris på 100.000 kr.

– Lauritz Rasmussens har gjort træ til et stadig mere anvendeligt og vigtigt element i byggeriet. Både i forhold til bæredygtighed og mulighederne for at bruge træ i nye sammenhænge har han igennem industrialisering sat nye standarder, så træ ikke længere er et supplerende element, men et bærende element, siger formand for Bygningskomponentprisens indstillingskomité, Bjarne Graabæk Thomsen.

Det var da også en stolt og glad Lauritz Rasmussen, der modtog prisen:

– Ved at optimere produktionen af trækomponenter har vi kunnet skræddersy komplekse og fleksible komponenter til den danske bygningsarkitektur. Det arbejde er jeg stolt over at modtage Bygningskomponentprisen for.

Træ i nye rammer
Lauritz Rasmussens dedikerede og nytænkende arbejde kan man blandt andet opleve i de elegante tagformer på Bispebjerg Bakke-byggeriet i Københavns Nordvestkvarter, der er tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard. Her gjorde Taasinge Elementer med Lauritz Rasmussen i spidsen som nogle af de første i Danmark brug af digitale projekteringer til byggeriet.

Om baggrunden for karrierens mange resultater siger Lauritz Rasmussen:

– Helt fra opførelsen af Danmarks første tre- og fireetagers træhuse har det at have en forståelse for træets bygningsfysiske egenskaber på et både praktisk og teoretisk plan udgjort en uvurderlig ballast. Den har jeg kunnet trække på, når vi skulle finde løsninger til helt nye opgaver indenfor produktion og brug af træelementer i byggeriet.

Bygningskomponentprisen

Bygningskomponentprisen uddeles af Villum Fonden og Velux Fonden til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for industrielt fremstillede bygningskomponenters værdi, betydning og praktiske anvendelse i dagliglivet.

Prisen uddeles hvert andet år og er på 100.000 kr.

Fondenes stifter, Villum Kann Rasmussen, startede sit eget firma i 1941 og beskæftigede sig resten af livet intensivt med bygningskomponenter. Hans mest kendte bygningskomponent er Velux ovenlysvinduet.

Prisen blev uddelt for første gang i 2015 til iværksætter, arkitekt og designer Claus Dyre for hans opfindelse og kommercialisering af linjeafløbet Unidrain. I 2017 gik prisen til Peer Leth, administrerende direktør for producenten af akustiske loftsplader, Troldtekt.

Kilde: Velux Fonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078