23948sdkhjf

Y-stolen og Jagtbordet bliver til fjernvarme på møbelfabrik

Træspåner fra Carl Hansen & Søns møbelproduktion forsyner både fabrik og lokalområde med varme

I Gelsted på Fyn produceres danske designklassikere som Wegners Y-stol, Børge Mogensens Jagtbord og Arne Jacobsens Society Table. Her går gedigent snedkerhåndværk og dansk design hånd i hånd.

Møbelproducenten har dog i løbet af det seneste år også kunne skrive varmeproducent i kompetencekataloget. 

Carl Hansen & Søn flyttede sidste år fra Aarup, også beliggende på Fyn, til Gelsted Erhvervspark, hvor man har overtaget 11 produktionshaller.

Hallerne skulle ved overtagelsen renoveres, og for rundt regnet 100 millioner kroner inklusiv indkøb af nyt og større produktionsanlæg har Carl Hansen & Søn gjort de mange haller klar til en møbelproduktion anno 2018.

Det var samtidig med renoveringen og flytningen, at Carl Hansen & Søn slog sig på varmeproduktion.

Fra oliefyr til spåner
Da Carl Hansen & Søn stod og skulle renovere hallerne, var udskiftningen af de mange oliefyr, der hidtil havde klaret varme-tjansen, noget af det første, man tog sig til.

- Vi bruger rigtig meget varme, men vi vil ikke være med til at bruge oliefyr, så i 2017 investerede vi i to kedler og fik anlagt fjernvarmerør mellem de mange haller, fortæller CEO Knud Erik Hansen fra Carl Hansen & Søn.

Kedlerne skulle køre på træspåner fra møbelproduktionen. På den måde kunne møbelfabrikken være fuldstændig selvforsynende med varme i sit eget lille lukkede kredsløb.

Fra varmeproducent til forbruger
Selvom virksomheden bruger meget varme, så blev det hurtigt for meget af det gode. Der blev genereret meget mere varme, end man kunne bruge, og derfor ville Carl Hansen & Søn gerne sende en del af varmen ud i Gelsted Fjernvarmes forsyningsnet.

Problemet var dog, at der ikke var anlagt nogen varmeledning fra varmeværket og til Gelsted Erhvervspark.

Efter en nærmere dialog om projektet er parterne blevet enige om at trække en ledning ned til erhvervsparken. Samtidig overtager Gelsted Fjernvarme den ene af de to stoker-kedler – den anden er sat til salg.

Derudover skal møbelproducenten sende mellem 40-50 tons spåner om måneden op til fjernvarmeværket og vil dermed være med til at reducere brugen af naturgas markant. Det nye produktions-set-up betyder, at borgerne i Gelsted fra midten af april til oktober får varme produceret på spånerne fra de danske designklassikere.

Knud Erik Hansen er meget tilpas med den nye ordning, hvor man er gået fra at være varmeproducent til at være forbruger. Ikke kun fordi spånerne sikrer en grøn varmeproduktion.

- Vi er meget glade for det. Vi er fri for at vedligeholde stokerfyr og resten af anlægget - det er ikke vores speciale og så er vi selvfølgelig glade for at kunne hjælpe lokalsamfundet, hvor den enkelte borger nu sparer på varmeregningen, siger han.

Årlig millionbesparelse
Carl Hansen & Søn har investeret 20 millioner kroner i forbindelse med indkøb af stokerfyr og anlæggelse af fjernvarmerør mellem bygningerne.

Men inden man er helt færdig med at gøre Gelsted Erhvervspark kørende på fuldstænding grøn varme, så skal der lige investeres lidt mere.

- Der kommer flere omkostninger. Der er stadig fire haller, der ikke er udstyret med varme endnu. Det er delvist koldhaller, der er lejet ud til DLH, men når de rejser fra os her i december, så går vi i gang med at renovere de haller også, siger Knud Erik Hansen.

Men investeringen betyder ikke alverden i forhold til, hvad Knud Erik Hansen vurderer, der nu kan spares på varmeregningen.

- Vi sparer cirka en million på varme om året, slutter han

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.486