23948sdkhjf

Fremtidens savværk er her nu

Hvor meget kan man egentlig digitalisere et savværk? Moelven har testet det.

Det digitaliserede savværk er ikke længere en drøm.

På savværket Moelven Valåsen i Karlskoga ser det ud til at blive virkelighed.

- Det kan påvirke hele branchens konkurrenceevne, siger Peter Rockedal, teknisk direktør hos Moelven Industrier.

Det digitale savværk
Ideen til det digitaliserede savværk opstod på messen Træ & Teknik i 2016.

Siden har Moelven i samarbejde med teknikleverandøren RemaSwaco, forskningsinstitutet Rise og Schneider Electric arbejdet med projektet under titlen Det digitale savværk.

- Vi ville se hvor meget man egentligt kan effektivisere et savværk, samtidig med at man holder energiforbruget nede og får så meget som muligt ud af tømmeret, siger Peter Rockedal, der er klar til at fremlægge de første resultateter på Træ & Teknik i august måned i år.

Projektdeltagerne har sat sig tre mål: at øge effektiviteten med 15 procent, produktværdien med 10 procent og reducere energiforbruget med 10 procent.

Røntgen & sensorer
Der er i løbet af det første år af projektperioden foretaget en del installationer på savværket i Karlskoga. Der anvendes for eksempel røntgenteknologi i granskningen af tømmeret.

- På den måde kan vi afgøre, hvad tømmeret bedst kan anvendes til. Tømmersorteringen blier mere effektiv, siger Peter Rockedal.

- Det der er helt unikt ved det her setup er, at når tømmeret nedbrydes og tørres, kan vi med digital teknologi kontrollere, om lige præcis den her planke blev lige så god, som vi troede, da vi sorterede den.

Samtidig sker der en tilbagemelding om det, så målingen af tømmer korrigeres med udgangspunkt i det færdige resultat.

- Det gør vi for at kunne spore hver eneste lille bid tilbage til den tømmerstok, den kom fra. Tømmerstokke varierer jo i dimensioner og strukturer.  Nogen passer bedst til paneler, mens andre gør det bedst som konstruktionstræ.

Den anvendte teknologi har medført en markant bedre produktværdi. Vores kunder kan være trygt forvisset om, at de får lige præcis den mængde trævarer, de ønsker i den rette kvalitet, fortæller Peter Rockedal.

Optimering af produktionen
Inde i savværket siddet et stort antal sensorer, der registrerer produktions-flow'et. Alle data her fra kædes sammen og udnyttes for at optimere netop produktionsprocessen. Det er enorme datamængder, der skal håndteres.

- Det nye er, at vi nu kan analysere på koblingen mellem de forskellige dele af produktionen, siger Mikael Jacobsson fra RemaSwaco, projektets teknikleverandør

For at opnå en effektiv produktion er det vigtigt, at maskinerne kører størstedelen af tiden. Nu advarer systemet i god tid om, at et teknisk problem er ved at opstå, hvilket gør det lettere at undgå forstyrrelser og uplanlagte driftsstop.

- Tidligere overvågede personalet 16 eller 17 skærme, der alle var isolerede øer i produktionen. Det er næsten en umulig opgave.

Moderne sensorteknologi og icloud-løsninger har betydet en radikal forandring.

- Nu er vi begyndt at integrere system-informationerne. De præsenteres på fire store skærme og følger hele produktionsprocessen, fortæller Mikael Jacobsson.

Fremtidssikret savværk
Teknologien er fremtidssikret selv i et internationalt perspektiv, og det kræves for at kunne være konkurrencedygtig, mener Mikael Jacobsson.

- Det øgede træbyggeri skaber efterspørgslen lige nu. Med den her teknik kan svenske savværker specialisere sig i højtudviklede, kvalitetssikre komponenter. Det højner kvaliteten på produkterne og lønsomheden på værkerne. På sigt vil det styrke de svenske savværkers konkurrenceevne på verdensmarkedet, siger Mikael Jacobsson. 

De foreløbige resultater af projekter fremlægges som nævnt på messen Træ & Teknik i Stockholm til august. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11