23948sdkhjf

Fotoportræt: Storhedstiden der forsvandt ned ad motorvejen

Fortidens nordjyske møbelgigant var kendt i hele Danmark og oven i købet i udlandet - til nytår slutter en æra.

Trafikstøjen fredag over middag er kun en summen fra det fjerne og overdøves af knasende grus under skoene, når man går i indkørslen.

Men midt i 60'erne, da Edmond Svendsen åbnede Danmarks første landevejsbolighus, lå Sønderup Boligmontering lige ud til en af Danmarks hovedfærdselsårer, og om sommeren stoppede massevis af københavnere og tyskere. Rygtet om butikken spredte sig med efterårsstormens hast.

- Man skal jo regne med, at i 60'erne var en møbelbutik noget med to vinduer ud til gaden inde i midten af en by. Så selv om min farfars første landevejsbutik var meget mindre, end den senere blev, så var det kæmpe stort. Danmark havde ikke set noget lignende, fortæller Lars Rose Svendsen, der i dag er tredje generation og ejerleder.

Og han er den sidste i rækken. Ham som lukker og slukker. Til nytår er det slut.

Enorme volumener

I 60'erne, som virkelig var storhedstiden, havde man egne lastbiler og sirligt klædte chauffører med uniformsjakker og rutebilkasketter, som hver eneste uge kørte til Sjælland med møbler og sov i deres kabiner.

Sønderup Boligmontering var et landskendt fænomen allerede før Ekstra Bladet midt i 60'erne sendte en af sine mest populære reportere. Bagsideskribenten Sven Sabroe - kendt som pseudonymet Bro Brille - drop helt til Himmerland for at skrive om møbelbutikken ved landevejen og den exentriske ejer Edmond Svendsen med den opsigtsvækkende forretningsidé.

Det var en simpel forretning og en sikker forretning, som berigede sig ved enorme volumener. Læssevis af helt ens reoler kunne købes ind for flere år ad gangen og stilles på lager.

- For de fleste folk var der måske 2 reoler på markedet at vælge imellem, og inflationen gik stærkt, så reolerne blev kun mere værd, og efterspørgslen var konstant.

Siden storhedstiden som landskendt i 60'erne har bolighusets historie været en lang bølgetegning med skiftende opgange og nedture, fortæller Lars Rose Svendsen.

Landstrafikken forsvandt

Det første alvorlige hak kom i 1970, da motortrafikvejen åbnede og sendte landstrafikken i en bue uden om byen. De langvejsfarende kunder blev færre.

Edmond Svendsens modtræk var at lokke bilisternes fjernblikke med kæmpe, rødglødende neonbogstaver på taget. De stod der dog ikke længe.

- De slugte en masse strøm og gik nemt i stykker. Og så kom der en oliekrise.

Fra at være hele landets møbelbutik brugte Sønderup-forretningen sin position til at blive et møbelcenter for Nordjylland. En meget offensiv udvidelse i 1976 bragte forretningen op på 7000 kvadratmeter og skabte lange gange og udstillingsbåse med skillevægge, som viste vidt forskellige stuemiljøer.

Motorvejens fordele og ulemper

Trafikken ændrede sig igen markant, da motorvejen mellem Aalborg og Aarhus åbnede i 1992. Det fjernede en masse fjerntrafik igennem Jylland, som nu løb forbi Aarhus i stedet for Viborg.

Men ubetinget ondt var det ikke, fortæller Lars Rose Svendsen.

- Motorvejen betød også, at folk i Aalborg kunne komme hurtigere ned til os, så det oplevede vi.

Til gengæld betød motorvejen så, at folk fra Vesthimmerland hurtigt kunne drøne nordpå, da Aalborg i 2010 for anden gang i historien fik et Ikea-varehus.

- Når der pludselig kommer en helt ny konkurrent i baghaven og omsætter for en halv milliard, så kan man mærke det. Andet ville være underligt.

Trafikken har altså presset Sønderup Boligmontering, som ikke ligger på alfarvej længere. Men hengemt i en bomstille landsby.

Ikea har presset forretningen.

Og det samme har aggressiv priskonkurrence med hyppige rabatkampagner.

Kontrastfyldt billede

Cirka halvdelen af de 7000 kvadratmeter har nu i årevis været tomme. Barrikaderet og gemt væk i fugtigt mørke bag krydsfinérplader.

Til gengæld står den sidste udstilling stadig knivskarpt, og Lars Rose Svendsen forsøger til det sidste at servicere sine kunder. Midt under ophørsudsalget har han bestilt en seng, som en kunde skulle bruge.

Lars Rose Svendsen har heller ingen familie, som står på spring til at tage over. Selv er han opvokset med et familieliv, der drejede sig om møbelbutikken. Familien holdt sjældent ferie. Næsten aldrig fri, når man var vågen.

Til gengæld foregik et helt familieliv i møbelbutikkens ramme. Det var ikke kun et arbejdsliv. Det var også familiesamvær. Fra barndommen husker han, at hele familien tit drog afsted i aftentimerne for at levere det, som kunderne havde købt om dagen.

- Når vi så kørte rundt og leverede til gårdene her på egnen, blev vi tit budt på kaffe og kage, og så blev vi der længe og snakkede. Det er nogle af de bedste minder at have i dag.

Lars Rose Svendsen lever dog stadig i en møbelfamilie. Han er gift med indehaveren af Svanekjær Møbler i Aabybro på den anden side af Limfjorden. Han understreger, at ægtefællerne altid har kørt hver deres løb som professionelle. Derfor skal han heller ikke ansættes af sin hustru.

Hans egen fremtid står åben, når Sønderup Boligmontering lukker.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111