23948sdkhjf

Danske virksomheder importerer ulovligt træ fra Myanmar

Syv danske virksomheder har købt 1800 ton udokumenteret træ fra Myanmar i strid med reglerne.

En række danske virksomheder har igennem flere år importeret teaktræ fra Myanmar uden at kunne dokumentere, at det er fældet lovligt.

Ifølge det undersøgende medie DanWatch har syv danske virksomheder af samme årsag få et påbud af Miljøstyrelsen, og en enkelt af dem er meldt til Østjyllands Politi for at fortsætte med at bryde reglerne.

I alt er der siden 2013, hvor EU's tømmerforordning trådte i kraft, importeret godt 1800 ton fra Myanmar, og intet af det lever op til dokumentationskravene.

- De danske virksomheder er med til at underminere lovene i Myanmar, når de importerer træ uden at vide, om det er lovligt, siger Faith Doherty, der er ansvarlig for miljøorganisationen Environmental Investigation Agencys skovkampagne.

Det sker, på trods af at flere af de danske importører giver udtryk for, at de går op i bæredygtighed og ansvarlighed.

For eksempel står der på hjemmesiden for Global Timber, der er blandt de virksomheder, som har fået påbud:

- Vi køber kun ind hos godkendte leverandører, der overholder EU's krav til lovligt træ.

Virksomheden skriver i et fælles svar til DanWatch, at man baserer sine risikovurderinger på en række oplysninger, og at man løbende indarbejder nye oplysninger.

Men på trods af, at Danmark kun udgør 0,4 procent af den samlede tømmereksport fra Myanmar, så fastholder Miljøstyrelsen, at dokumentationen skal være 100 procent på plads.

- Det kan godt være, at der er nogle danske virksomheder, som føler sig hårdt ramt her, fordi vi har givet dem påbud. Men vi bliver nødt til hele tiden at følge op, for ellers kan det eskalere, og så mister tømmerforordningen hele grundlaget, siger Niels Bølling, der er fuldmægtig i Miljøstyrelsen.

DanWatch har fået afslag på aktindsigt i, hvilken virksomhed der er politianmeldt.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078