23948sdkhjf

Østudvidelse koster danske job

23.000 løntunge danske arbejdspladser vil blive flyttet ud til de nye EU-lande efter 1. maj, fremgår det af en ny rapport fra HTS.
Når EU 1. maj i år byder velkommen til de 10 nye østeuropæiske medlemslande, vil det i løbet af kort tid koste omkring 23.000 danske arbejdspladser.

Det forudser brancheorganisationen for Handel- Service- og Transporterhvervene (HTS) i en netop offentliggjort økonomisk analyse, der peger på, at tendensen til at flytte særligt løntunge arbejdsopgaver ud af landet vil øges med østudvidelsen.

- Der vil komme mere fart på udflytningen af arbejdskraftintensive opgaver til lavtlønslande i forbindelse med udvidelsen, fordi disse landes afsætningsmuligheder øges markant, siger cheføkonom Jens Brendstrup, HTS, til Erhvervs-Bladet.

HTS forventer, at der vil gå mere end 10 år, før udvidelsen mod Øst vil få positive konsekvenser for den danske beskæftigelse.

- Udflytningstendensen er en bølge, som vi ikke kan stoppe. Den store udfordring bliver at sørge for, at de mennesker, der mister deres arbejde bliver omskolet, så de er i stand til at overtage andre jobtyper, siger Jens Brendstrup.

På længere sigt - efter 10 til 20 år - vil det være den øgede levestandard, som forventes at følge i hælene på østlandenes indtræden i EU, der får positiv indflydelse på beskæftigelsen. Således vil der skabes 40.000 arbejdspladser, når de 10 nye medlemslande får råd til de livsstilsprodukter, der produceres i Danmark.

Danmark vil ikke i så stort omfang som frygtet være tilflugtsland for østeuropæere på jagt efter arbejde. Her er det i højere grad Østrig og Tyskland, man går efter, viser undersøgelser af polske lønmodtageres præferencer. Østlandenes arbejdskraft er relativ billig og veluddannet, men ofte ikke særlig mobil, vurderer HTS.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109