23948sdkhjf

Ny skovstandard kan give mere bøgetømmer

Den internationale bæredygtighedsorganisation har sendt et udkast til ny FSC-skovstandard i høring, som er blevet til i et samarbejde med mange aktører, som har interesser i skovene.

Én af ændringerne kan betyde, at endnu mere bøgeskov kan blive til FSC-mærket tømmer i træindustrien. Selv med naturorganisationers velsignelse.

Jens Kanstrup fra Verdens Skove glæder sig over, at der er fundet et kompromis, som kan gavne både skovejerne og industrien på den ene side samt naturen på den anden side.

Bøgetræer kan stå i vejen for liv
I det nyeste udkast til en ny skovstandard under FSC, bliver det muligt at fælde træer, inden et område lægges ud som urørt skov. Andelen af urørt skov skal øges fra 5 til 10 procent.

- Det gælder især bøg. Vi har bøgebevoksninger, som for eksempel er 120 år gamle. De er tætte og mørke og giver ikke meget lys til skovbunden. Der giver det rigtig god mening at fjerne træer, inden man lægger områderne ud som urørte, siger Jens Kanstrup.

- Selv hvis skovejerne har fået en svampeeksperts opbakning til at rydde noget bøgeskov, fordi det giver mening for biodiversiteten, så har skovejeren ikke haft mulighed for at gøre det med de nuværende regler, siger han.

Skovejerne får nu lov til at råde over 25 procent af den tømmervolumen, der befinder sig på disse områder. Jens Kanstrup mener, at 25 procent er arbitrært sat.

- Nogle steder er det fornuftigt. Andre steder er det ikke, men det er det kompromis, vi har opnået enighed omkring. Der er kommet tydelige rammer for, hvad man må, siger han.

Wood Supply har i øvrigt forsøgt at få en kommentar fra skovejernes og skovbrugernes organisationer. Mere om udkastet til ny skovstandard under FSC kan findes her.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087