23948sdkhjf

Sådan fortsætter møbelpirat med at sælge designkopier - lige så lovligt som før

De blev stoppet af britisk lovstramning, men her er kopiforhandlerens smuthul, som snyder EU-loven.
Da Storbritannien 28. juli strammede sin lovgivning om ophavsret fra 25 til 70 år, skulle det stoppe de kopimøbler, som flere britiske webbutikker har markedsført til blandt andre danske kunder.

Det er dog ikke sket.

Hos den førende forhandler på kopimarkedet, Voga.com, kan man stadig købe pivfalske udgaver af Ægget, Svanen og 7’eren af Arne Jacobsen. Eller klassiske Wegner-stole eller Juhl-sofaer.

Ifølge Voga.com er det lige så lovligt, som det var før 28. juli. Virksomheden har brugt sommeren til at flytte sin forretning til Irland, hvor ophavsretten for møbeldesign udløber efter 25 år. Som lovgivningen var i Storbritannien før lovstramningen.

Dermed må danske forbrugere stadig købe kopimøbler fra et andet EU-land, hvor møblerne er lovlige. Man må dog ikke videresælge sine kopikøb i Danmark.

At Voga.com har fundet den kattelem kommer ikke spor bag på Republic of Fritz Hansen, hvor Ann Yoo Lynard er IPR manager - ansvarlig for intellektuel ejendomsret. Licenshaveren til de originale Jacobsen-møbler har fulgt kopimarkedet tæt og har i flere år presset kopiforhandlerne igennem retssager. Derfor har man også været bevidst om, at der var andre EU-lande, som Voga.com kunne sælge fra.

- Så det overrasker os overhovedet ikke. Vi vidste, at de ville søge ly i et af de lande, hvor EU-lovgivningen endnu ikke er harmoniseret, siger Ann Yoo Lynard til Wood Supply.

Nu vil Fritz Hansen undersøge, om flytningen til Irland kan give anledning til nye retslige skridt.

- Vi tolererer ikke kopier, så vi vil helt klart forfølge det yderligere. Hvilke retslige skridt, som nu kan tages, er noget, vi vil drøfte med vores advokat, siger hun.

Baggrunden for briternes lovstramning er en afgørelse ved EU-domstolen, som pålagde briterne at implementere den lovgivning om ophavsret, som gælder i unionen.

Samme lovgivning gælder naturligvis også i Irland, som er med i EU. Derfor forventer den danske møbelbranche også, at det irske vindue for kopimøbler før eller siden smækker i, når Irland tvinges til at følge trop.

Det siger Flemming Larsen, branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien i Dansk Industri til Wood Supply.

- Vi vil tage kontakt til relevante danske myndigheder for at få rejst dette spørgsmål i forhold til Irland. Der er altid nogen, der vil søge efter smuthuller, så det er og bliver en kamp fra hus til hus.

Wood Supply har forsøgt at få en kommentar fra Chris Diemer, som er adm. direktør for Voga.com.
Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063