23948sdkhjf

Chefer bruger for meget tid på unødvendige møder

For mange og for lange møder præger hverdagen i virksomhederne, og tendensen er stigende.
I en ny undersøgelse fra organisationen Lederne tilkendegiver 2.189 af landets ledere, at de gennemsnitligt bruger 10 timer om ugen i et mødelokale.

Ud over de 10 timer på selve møderne bruger lederne over syv timer, helt præcist 7,2 timer, på forberedelse og efterbehandling af møder på en normal arbejdsuge.

- Mange ledere oplever, at der bliver holdt for mange møder, at møderne i en vis grad forstyrrer arbejdsdagen, og at nogle møder kunne have været klaret på væsentligt kortere tid, siger Helle Bruun Madsen, ledelsesrådgiver hos Lederne

Spilder tiden og forstyrrer arbejdet
Kurven over lederes tidsforbrug på møder er stigende. Da Lederne i februar 2013 i en tilsvarende undersøgelse rettede søgelyset mod møder, brugte lederne ni timer på møder og knap seks timer på forberedelse/opfølgning. Møderne samt forberedelse og efterbehandling af møder æder altså nu over to timer mere af Ledernes arbejdsuge, end tilfældet var i 2013.

- Vi ved fra andre af vores undersøgelser, at den gennemsnitlige arbejdstid for ledere er på 44 timer om ugen, og næsten halvdelen af Danmarks ledere arbejder mere end 45 timer om ugen. I det lys lyder de nye tal på mødefrekvensen og tidsforbruget herpå måske ikke umiddelbart så voldsomme. Når tallene alligevel er interessante og lidt bekymrende skyldes det, at mange ledere oplever, at der bliver holdt for mange møder, at møderne i en vis grad forstyrrer arbejdsdagen, og at nogle møder kunne have været klaret på væsentligt kortere tid, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen.

Og det er ikke altid, at møderne er tiden værd. Seks ud af 10 ledere mener selv, at de deltager i møder, som er overflødige. Og mere end hver tredje leder mener, at produktiviteten i virksomheden ville stige, hvis der blev skåret ned på antallet af møder.

Størst mødeaktivitet i kommunerne
Ledelsesrådgiver Helle Bruun Madsen understreger, at der er en tendens til, møder ikke bliver styret stramt nok, og at langt fra alle dukker velforberedte op til de møder, de deltager i.

- Pilen peger på mødelederne. De bliver nødt til at træde mere i karakter, hvis kvaliteten af møderne skal øges. Men som mødedeltager, ikke mindst som leder, har man også et ansvar for, at møderne giver værdi i virksomheden. Får en mødeleder ikke feedback fra mødedeltagerne, véd vedkommende ikke, hvad der kan forbedres eller ændres i måden at afvikle møder på, siger Helle Bruun Madsen.

Ifølge den nye undersøgelse er ledere i kommunerne mere fortrolige med farverne i mødelokalet end lederkollegerne i det private erhvervsliv. Mens de private ledere i snit deltager i møder i 9,6 timer om ugen, er det tilsvarende tal for kommunale ledere 12,4 timer. Også når det gælder forberedelse til og efterbehandling af møder bruger de kommunale ledere lidt mere tid hver uge end de private ledere.

Undersøgelsen om møder og mødekultur er foretaget af organisationen Lederne i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062