23948sdkhjf

Tre designpar deler Finn Juhl Arkitekturpris

For 13. år i træk uddelte Wilhelm Hansen Fonden pris onsdag aften på Ordrupgaard.
I år gik prisen til Stine Gam og Enrico Fratesi, Christina Strand og Niels Hvass samt Line Depping og Jakob Jørgensen. Med æren følger 100.000 kroner til hvert prismodtagerpar.

Her er motivationen for de tre prisvindere:

Stine Gam og Enrico Fratesi, tilsammen GamFratesi, har på ti år etableret sig blandt de bedste nulevende skandinaviske designere inden for såvel møbler som industrielt design. Gam (f. 1975) er dansk, Fratesi (f. 1978), italiener, og de mødte hinanden i 2004, da hun var i Italien på studieophold. De danner par både privat og professionelt, har begge afgang fra Arkitektskolen Aarhus, og deler deres tid mellem København og Pesaro, hvor han er vokset op.Det dansk-italienske og det internationale er tydeligt i deres værker, der forener præcise og stærke koncepter med et naturligt forhold til både godt håndværk og kunstnerisk fri leg. Det ser man fx i sofaen Haiku, der indtager rummet på den selvfølgelige måde, der kendetegner gennemarbejdede siddemøbler. Men samtidig gør den med sine tynde ben en let ironisk gestus, der kunne være hentet fra kunsten eller den løsslupne munterhed i anslag og detalje, der også præger mange af Finn Juhls værker.

Christina Strand og Niels Hvass, tilsammen Strand+Hvass, danner par både privat og professionelt. Både sammen og hver for sig har de for længst skabt en stribe nye klassikere i den danske moderne møbeltradition, som de om nogen har været med til at videreføre. Er stolen den centrale opgave, som en enhver møbeldesigner må prøve sit talent af på (som arkitektens ”egen villa”), så er Strand (f.1968) og Hvass (f. 1958), eminente og uforfærdede agenter for sagen. Med samme mod som de i gode og mindre gode tider har insisteret på at leve af møblerne (og ovenikøbet kompromisløst ladet dem producere i Danmark) har de satset på fornyelsen af det svære siddemøbel. Strands stol ”Rex” til Kronprinsen, den fælles ”Fuji” og Hvass’ eksperiment med en stol skåret ud i en bunke aviser betegner spændvidden i et værk, der rækker fra sikre succeser i masseproduktion til kunstnerisk designforskning.

Line Depping og Jakob Jørgensen er uddannet fra Danmarks designskole i henholdsvis 2007 og 2008. De tilhører dermed den yngste generation af danske møbeldesignere, men står allerede frem med en imponerende sikkerhed og originalitet. Talentet er uomtvisteligt og deres finurlige men alligevel udadvendte æstetik er bestemt værd at opmuntre. Som forbillede for deres jævnaldrende og som et bud på hvordan man fastholder den særegent kunstnerisk-håndværksmæssige tilgang i et fag, der trues af, fra den ene side, en storproducerende brugsindustri, og fra den anden af et udvandet designbegreb, præget af konceptuelle snakkemaskiner. Depping (f. 1978) og Jørgensen (f. 1977) har et tvangfrit forhold til arven, en udforskende nysgerrighed efter fagets sjæl og en fin sans for detaljen.

Tidligere prismodtagere:

2003: Maya Lin
2004: Louise Cambell
2005: Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorentzen
2006: PP Møbler
2007: Cecilie Manz
2008: Erwan og Ronan Bouroullec
2009: Hans Sandgren Jakobsen
2010: Kasper Salto
2011: Ditte Hammerstrøm
2012: Mathias Bengtsson
2013: Snedkeruddannelsen på Københavns Tekniske Skole
2014: Maria Wettergren
Om Finn Juhl Arkitekturpris
Wilhelm Hansen Fonden uddeler årligt Finn Juhl Arkitekturpris til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats inden for møbelarkitektur, især stole, det være som arkitekt, producent, skribent eller lignende.

Det har været Hanne Wilhelm Hansens ønske på denne måde at hædre sin mand Finn Juhls indsats som arkitekt med verdensry.

Finn Juhl (1912-1989) var først og fremmest berømt for sine møbler. En række af dem er fortsat i produktion og sælges både i Japan og USA.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094