23948sdkhjf

Bjerrum i Bramming snedker ultratyndt for B&O

Det sydjyske snedkeri har fået ordre på 3.000 frontstykker til en ny B&O-højttaler, der er opbygget af ultratynde egetræslameller.
- Det er en konstruktion, som går helt til grænsen af, hvad materialet rent fysisk kan holde til, siger John Bjerrum Nielsen om de løjerlige egetræsfrontstykker til B&O's nyeste højttaler Beolab 18.

Han som står i spidsen for familievirksomheden Bjerrum Nielsen i Bramming.

- Men det er vi jo vant til. Det er typisk B&O at gå helt ud i ekstremerne med materialerne, siger han.

John Bjerrum Nielsen ved, hvad han taler om, for familievirksomheden har i to generationer lavet kabinetter til Bang & Olufsens radioer, højttalere og fjernsynsapparater med mere helt siden 1949.

50 år senere købte B&O en tredjedel af aktierne i familievirksomheden.

Beolab 18 fremstår med en en plisseret træbeklædning af eg, som består af 19 lameller.

Først fik B&O hjælp fra Teknologisk Institut til at udregne, om konstruktionen overhovedet kunne holde, og bagefter gik Bjerrum Nielsen i sving.

- Vi taler om så tynde lameller, at det er næsten som at producere tændstikker. Der skal ikke være meget i vejen med materialets beskaffenhed, før man bliver nødt til at kassere sådan et stykke træ, fordi der er en knast eller besværlige årringe. Det er virkelig kun fejlfrie materialer af første klasse, som har kunnet bruges, siger han.

Og derfor er der også spildt en utrolig masse træ i fremstillingen.

- Vi har måske spildt tre gange så meget træ, end der står tilbage. Bare det at save ud spilder mindst 100 procent, siger han.

Foreløbig har Bjerrum Nielsen fået ordre på 3.000 frontstykker til B&O-højttaleren Beolab 18.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094