23948sdkhjf

Skæbnesvanger ordre løftede nystiftet designvirksomhed: ”Vi får stadig julekort fra Japan”

Det viste sig at være en god idé at købe designet til Københavnerbænken

Året var 1995, og Jane Wolff-Petersen havde netop stiftet GH Form.

Det sjællandske støberi var i sin vordende fase, hvor alle beslutninger og ordrer er afgørende for, om firmaet får en succesfuld fremtid.

Jane Wolff-Petersen tog en beslutning, som har sikret, at GH Form stadig udvikler byrumsinventar 30 år senere

Hun havde købt designet til en bænk, som det meste af verden kender i dag. Det fortæller hun til Sjællandske Nyheder.

- Københavnerbænken var det allerførste produkt. Jeg købte modellen fra et jernstøberi i Gørlev og jeg var så heldig, at der skulle bygges et Tivoli fuldstændig magen til det danske i Japan. Så der kom en delegation og det første år leverede vi 300 bænke til Japan. Der er de stadig, og vi får stadig julekort fra Japan, fortæller den i dag 80-årige Jane Wolff-Petersen til mediet.

Jane Wolff-Petersen er oprindeligt uddannet sygeplejerske og har siden været underviser og rektor på sygeplejeskolen i Rønne. Hendes interesse for design blev vakt, da hun og manden Per overtog et jernstøberi i Holbæk.

I den originale udformning

På støberiets hjemmeside fremgår det, at Københavnerbænken stadig bliver fremstillet på bestilling. Den produceres i sin originale udformning, som blev skabt til verdensudstillingen i København i 1888.

Københavnerbænken er blevet en fast del af bybilledet i København. Den kendetegnes ved sin klassiske grønne farve, det enkle, funktionelle design og de solide støbejernsgavle.

Bænken blev oprindeligt designet i slutningen af 1800-tallet som en del af Københavns Kommunes bestræbelser på at skabe flere rekreative områder i byen. Den skulle være robust nok til at modstå det danske vejr, komfortabel nok til at invitere folk til at sidde og nyde bylivet, og samtidig æstetisk tilpasset de historiske omgivelser.

Selvom den klassiske bænk stadig dominerer, har der de senere år været eksperimenter med nye farver og materialer, især i forbindelse med byfornyelsesprojekter. Alligevel er den originale grønne Københavnerbænk stadig den mest udbredte version.

Bænken bliver produceret gennem GH Form, og Jane Wolff-Petersen har desuden stiftet støberiet Ferrofoss, der ligesom GH Form ligger i Borup. Begge virksomheder er overdraget til en af hendes sønner.

Den fremskredne alder har ikke fået Jane Wolff-Petersen til at hvile på en af de bænke, hun selv sælger. Sidste år grundlagde hun Wolff Nordic, også et designfirma, med designs af kendte kunstnere som Nanna Ditzel.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129