23948sdkhjf

Fagforening stiller særligt krav til kongelige hofleverandører

Et krav om overenskomst til eventuelt nye kongelige hofleverandører vil sende stærkt signal, mener HK Handel

Eventuelle fremtidige kongelige hofleverandører bør kun være virksomheder, der har en overenskomst.

Sådan lyder det tirsdag fra fagforeningen HK Handel.

- Et kongehus i tråd med tiden bør naturligvis sikre sig, at de mennesker, der leverer varer og tjenesteydelser til det kongelige hus, har ordentlige arbejdsvilkår.

- Alt andet er uhørt, siger formand for HK Handel Mette Høgh i en pressemeddelelse.

Virksomheder, som er udnævnt til kongelige hofleverandører, må bruge prædikatet i deres markedsføring.

I januar meddelte kongehuset, at de 104 danske virksomheder, som havde titlen, ville miste den ved tronskiftet 14. januar. Det er kutyme i Danmark, at virksomheder mister titlen, når en ny regent overtager tronen.

Kongelige hofleverandører i træ- og møbelindustrien før regentskiftet

  • Ege Carpets
  • Carl Hansen og Søn Møbelfabrik
  • Jysk
  • Randers Handskefabrik
  • Tapet-Café
  • Le Klint

Kilde: Kongehuset

Kongehuset meldte dog samtidig ud, at der på et senere tidspunkt vil "blive taget stilling til" ordningen. Det er derfor endnu uvist, om der ventes større eller mindre ændringer, eller om ordningen helt vil blive afskaffet.

Men skal der på et tidspunkt udnævnes nye virksomheder, som kan kalde sig kongelige hofleverandører, vil det sende et stærkt signal at kræve en overenskomst, mener Mette Høgh.

- For uanset hvordan man vender og drejer det, er prædikatet som kongelig hofleverandør en blåstempling af de virksomheder, der er så heldige at havne på listen, lyder det.

HK Handel har lavet en stikprøve blandt tidligere kongelige hofleverandører inden for handel.

Blandt dem, er der flere eksempler på virksomheder, som ikke har en overenskomst. Det gælder blandt andet tehandleren A.C. Perch, vinforretningen Kjær og Sommerfeldt samt Eccos hovedkontor, oplyser fagforeningen.

Blandt de fem udenlandske virksomheder, som indtil 14. januar kunne kalde sig leverandør til det kongelige danske hof er Ramlösa, som producerer blandt andet danskvand, og champagneproducenten Möet & Champagne. De danske virksomheder talte blandt andet Arla, Grundfos, Lego, Jysk og Carlsberg.

Tidligere har organisationerne Alkohol & Samfund og Blå Kors opfordret til, at eventuelle fremtidige hofleverandører ikke bør være alkoholproducenter. Det skrev DR i januar.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.469