23948sdkhjf

Nyt regnskab fra giganten: Stark runder 52 mia. kr. i omsætning

Britisk opkøb skubber Starks toplinje over 50 mia. kr. 

Rekordvækst i omsætningen fra Stark er en realitet. 52,5 mia. kr. har Stark Group omsat for i 2023, og det svarer til en omsætningsvækst på 17,7 pct. 

Baggrunden for toplinjen på 52,5 mia. kr. skyldes i betydelig grad opkøbet af en britisk byggemarkedkæde, som blev fuldendt i midten af sidste regnskabsår. Der er tale om opkøbet af Saint-Gobain UK Ltd. Uden det var Starks omsætning faldet i regnskabsåret 22/23.

I fem måneder har det britiske opkøb talt med i Stark Groups regnskab, og det har boosted toplinjen med 9. mia. kr. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Stark. 

- Vi har købt den britiske forretning, fordi vi tror, at vi kan drive den bedre. Virksomheden har underperformet i adskillige år. Det er vi ved at ændre. Vi har i dag en forretning i Norden, som er bomstærk, udtaler i Finansdirektør i Stark Sisse Fjelsted Rasmussen.

Saint-Gobain indeholder over 600 britiske byggemarkeder. Samtidig fremhæver Stark, at man har oplevet fremgang i den tysktalende del af kædens marked. Dog fortæller Stark intet om, hvori denne fremgang består, blot at der er tale om en 'økonomisk' og 'kommerciel' fremgang. 

Årsag: Geopolitik, energipriser og inflation

Til trods for toplinjerekorden tjener Stark færre penge på driften. Driftsresultatet er faldet med 4,7 pct., og således tjente virksomheden 3,4 mia. kr. på driften i det forgangne regnskabsår. 

Sat i forhold til omsætningen svarer det til et fald i EBITDA-marginen på næsten 20 pct. I 22/23 tjente Stark således 6,5 kr., hver gang der blev omsat for 100 kr i en Stark-butik. I 21/22 tjente Stark 8 kr. på den samme forretning.  

Stark angiver 'the usual suspects' som årsag til det faldende driftsresultat. Krigen mellem Rusland og Ukraine har i perioder gjort energiforsyningen usikker og skabt prisvolatilitet i energimarkedet, forskydningen i det globale udbud og den globale efterspørgsel har skabt inflation, og den er blevet bekæmpet af centralbanker med renteforhøjelser.  

- Inden for samme år har vi oplevet en aktivitet, der både har været ekstraordinært stærk og ganske svag. Geopolitisk uro, energikrise samt nye inflations- og renteniveauer fik tag i byggeriets aktivitetsniveau i anden halvdel af vores finansår, hvor aktiviteten i byggeriet ikke kom i gang efter vintersæsonen, udtaler finansdirektør Fjeldsted Rasmussen i Starks pressemeddelelse om årsagerne til Starks regnskabsresultat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078