23948sdkhjf

Gulvvirksomhed efter Ruslandsfarvel: Tjener stadig penge og forstærker med topnavn

Da Rusland trådte ind i Ukraine, trådte Moland Group ud af Rusland, og nu er Troldtekts tidligere direktør trådt ind i Moland Groups bestyrelse

- Da Rusland gik ind i Ukraine, traf Moland Group med det samme den beslutning, at vi ikke købte flere kvadratmeter i Rusland, siger Moland Groups direktør Carsten Rønberg til Wood Supply.

Den 24. februar 2022 krydsede russiske styrker grænsen til Ukraine, og fra den dag var det slut med at lægge flere ordrer i Rusland for den Skive-baserede virksomhed. Det samme gjorde sig gældende for Hviderusland. Særligt træbeton og sibirisk lærk importerede Moland Group fra Rusland og Hviderusland før Ukraine-invasionen. Efter har den nordjyske gulvvirksomhed ikke importeret så meget som et halvt terrassebræt.

Til trods for, at en 160 mio. kroners-forretning forsvandt fra den ene dag til anden, var effekten på Molands toplinje beskeden. Virksomheden fastholdt i 2022 en overskudsgrad, som omtrent ramte gennemsnittet for de sidste fire år. Og nu har Moland Group forstærket yderligere med Troldtekts tidligere direktør Peer Leth.

God kemi

Moland Group er moderselskab for Moland A/S, Wimex ApS og Forzes A/S. Moland A/S leverer gulve, Wimex udendørs træ og kompositprodukter til for eksempel terrasser, facader og hegn. Og så er der nytilkomne Forzes, som leverer akustikplader.

Man kunne tro, at Forzes var hovedårsagen til Peer Leths indtræden i bestyrelsen. I 17 år har Peer Leth ledet virksomheden bag de akustikoptimerende loftsplader som administrerende direktør for Troldtekt.

Men for Moland Groups topchef Carsten Rønberg har inddragelsen af Peer Leth i Moland Groups bestyrelsesarbejde bund i Leths både brede og dybe branchekendskab.

- Vi har valgt Peer på grund af hans faglige viden og branchekendskab. Derudover har Peer Leth en stor viden om bæredygtighed, markedsføring og digitalisering, som vil komme Moland Group til gode.

- Derudover har vi en god professionel og personlig kemi med Peer, som vi føler passer godt til Moland Groups kultur og værdier. Peer er på den ene side meget professionel og på den anden side også en omgængelig og rar fyr, tilføjer Rønberg.

Livet efter covid

Den Moland Group, hvor Peer Leth nu skal være en aktiv del af bestyrelsesarbejdet, er i samme markedssituation som resten af branchen. Man er gået fra en covid-periode, hvor man knap kunne møde kundernes efterspørgsel til en situation, hvor man i dag mere end rigeligt kan møde den.

- Udover den tabte Ruslands-forretning er vores største udfordring lige nu varelagre. Vi er gået fra en vild corona-tid, hvor ingen kunne skaffe nok produkter til den omvendte verden, hvor vores varelagre er store. Vi realiserer dem måske lidt for langsomt, og i markedet skal visse produkter måske også ned i pris, siger Carsten Rønberg.

Med andre ord, markedet leder stadig efter en ny ligevægt efter covid, hvor udbud, efterspørgsel og lagerbeholdning er clearet. Det er ifølge Carsten Rønberg helt forventeligt.

- Vi kommer også fra et marked, som har haft et ”all time” højt niveau. I realiteten er vi tilbage på et niveau, som minder om normale tider før corona, konstaterer Rønberg.

Carsten Rønbjerg peger i øvrigt på, at usædvanlige makroøkonomiske rammebetingelser har betydning for det marked, som Moland-gruppen opererer i. Den Europæiske Centralbank har presset renten op for at presse inflation ud af det økonomien. Det betyder, at det er dyrere at låne, og at afkastet fra byggeprojekter skal konkurrere med højere forrentning andre steder i økonomien.

- Vi ser, at investorer og privatkunder holder lidt igen på grund af rentestigninger. Investorer i projektmarkedet er noget mere tilbageholdende, så længe renterne er høje. Der er ikke tale om, at der ikke vil blive bygget. Der er snarere tale om en udskydelse. Når renteniveauet bliver normaliseres, vil mange projekter blive realiseret, vurderer Carsten Rønberg.

- Vi har en forsigtig forhåbning om, at vi begyndelsen af det nye år vil begynde at se noget lavere renter, og det vil på længere sigt have betydning for aktiviteten på både privatkunde- og projektmarkedet, afslutter Carsten Rønberg.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.142