23948sdkhjf

Ny men velkendt direktør greb stafetten efter modvindsår: – Der er hård kamp om det, der findes

Da Henrik Eriksen ved årsskiftet satte sig i direktørstolen hos STM Vinduer på Langeland, var det på bagkant af et modvindsår.

Det viser en ny årsrapport fra vinduesproducenten, hvis bundlinje siden 2018 årligt har skiftet fortegn. Denne gang lyder underskuddet på 16,7 mio. kr. før skat, og er dermed det største i mere end et årti, og den nye mand i direktørstolen medgiver, at det ikke er nogen nem tjans, han har overtaget.

– Men jeg vidste jo, hvilken vej markedet bar, og hvad jeg gik ind til, siger Henrik Eriksen, der med egne ord er ”født ind i firmaet”, som hans far i 1972 overtog efter sine forældre.

Kaldte på en retningsændring

Henrik Eriksen er således en del af den tidligere ejerfamilie, der i 2020 solgte 70 pct. af virksomheden til norske Nordan, og i ikke mindre end 31 år havde han rolle af fabrikschef, før han ved årsskiftet indtog direktørstolen efter et 2022, der allerede havde budt på en udskiftning på den post. 

I juli overtog Nordans vicedirektør Dag Kroslid midlertidigt posten efter mangeårig direktør Finn Methmann, og nu bliver det altså op til tredje generation i STM-familien at få vinduesproducenten i Simmerbølle tilbage i sort.

– Først og fremmest handler det om at gøre virksomheden lønsom igen, fastslår Henrik Eriksen, der umiddelbart efter sin tiltræden indsatte en ny salgsledelse for at styrke positionen på det danske marked.

STM VINDUER A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 43,27 73,05
Resultat af primær drift -16,68 11,68
Resultat før skat -16,87 11,34
Årets resultat -13,08 8,93
Balancestatus 98,79 114,27
Egenkapital 4,46 20,54
Antal ansatte 115 128
Kilde: CVR

– Det, som mange af vores kolleger er blevet ramt af i år, oplevede vi allerede i 2022. Vi har traditionelt handlet med de professionelle via byggecentre og trælaster, og vi har altid været stærke på styksalg og småsalg, og det marked, oplevede vi, døde noget ud, da krigen kom, forklarer STM-direktøren.

Situationen kaldte altså på en retningsændring.

– Det tager jo tid at indse, at vinden ikke vender igen lige med det samme, og man har tendens til at holde fast i det, der har virket i mange år, så vi var for langsomme til at dreje fokus derhen, hvor ordrerne var, siger han med henvisning til det projektmarked, der traditionelt har fyldt ganske lidt i ordrebogen på Langeland.

Kampen er skærpet

I dag står projektmarkedet for cirka halvdelen af aktiviteten hos STM, og Henrik Eriksen peger på, at vinduesproducenten samtidig er lykkedes med at øge volumen i produktionen og tage andele i et marked, der ellers er dykket markant.

– I første kvartal af 2023 faldt markedet ifølge Vinduesindustrien (brancheforeningen for danske dør- og vinduesproducenter, red.) med 30 procent, og det er klart, at det kan mærkes, lyder det.

Således oplever STM-direktøren, at kampen om kunderne er blevet hårdere, til trods for at projektmarkedet fortsat viser sig i fin form, set med Simmerbølle-briller.

– Vi føler faktisk, at der er en god aktivitet stadigvæk, men der er fortsat en overproduktion, så der er hård kamp om det, der findes, forklarer han og understreger, at den gode aktivitet i højere grad gør sig gældende for renoveringsmarkedet end for nybyggeriet.

– Nybyggeri fylder meget lidt hos os i øjeblikket, og det er også renovering, vi er stærkest på. Det er generelt også et mere stabilt marked, og har altid været det, for når det normale marked falder, har mange boligforeninger sparet op, fordi de i tiderne med overophedning ikke har kunnet få håndværkere, siger Henrik Eriksen.

Hvad de umiddelbare fremtidsudsigter angår, er han dog forsigtig med spådommene, og selvom det er forventningen, at vinduesproducenten i løbet af efteråret genfinder lønsomheden, afholder direktøren sig fra at love sorte tal ved udgangen af 2023.

– Tallene kan jeg ikke sige noget om endnu, men det bliver ikke prangende, tør Henrik Eriksen dog godt love.

Der er altså ingen forventning om, at markedet står overfor en umiddelbar genkomst.

– Lige nu siger alle forhandlere noget forskelligt, så jeg glæder mig rigtig, rigtig meget til at se Vinduesindustriens tal for andet kvartal. Min forventning er, at vi også ser et faldende Q2 sammenlignet med 2022-tal, og jeg tror, at både 2023 og 2024 bliver mere stille og roligt, end de seneste år har været. Renten er stadig høj, og krigen i Ukraine er ikke løst endnu, men til gengæld er det positivt, at inflationstallene nu er faldende – det giver trods alt lidt mere købekraft, siger vinduesdirektøren.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094