23948sdkhjf

Ikke tilfredse: Topchef fyret efter første minus i årtier

Mandag meddelte klassikerproducenten Fritz Hansen, at topchef Josef Kaiser efter tre og et halvt år på posten har forladt virksomheden med øjeblikkelig virkning.

Nyheden lander blot halvanden måned efter, Allerød-virksomheden kunne præsentere sit første underskud i årtier, og over for flere medier bekræfter bestyrelsesformand Henrik Brandt, at der er sammenhæng mellem de to hændelser.

– Det er jo ceo’s ansvar at sikre, at man har nogle ordentlige resultater, og det har vi ikke haft, og det er vi ikke tilfredse med. Vi har historiens største omsætning, og så kommer vi ud med det resultat, som vi gør. Det er vi utilfredse med, siger Henrik Brandt til Børsen.

FRITZ HANSEN A/S
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 860,51 777,78
Driftsresultat (EBIT) 1,92 118,70
Resultat før skat - 7,00 112,19
Årets resultat -10,82 80,39
Balancestatus 694,93 587,03
Egenkapital 315,82 383,75
Gns. antal ansatte 394 316
Kilde: CVR

Ifølge bestyrelsesformanden er det således en enig bestyrelse, der har valgt at fyre den schweiziske topchef, der ved udgangen af 2019 tog over efter mangeårig direktør Jacob Holm.

Større fokus på vækst

Josef Kaiser tiltrådte på bagkant af to år med omsætningsfald i den i dag 151 år gamle virksomhed. Ti måneder efter sin tiltræden præsenterede han i to interviews med Børsen sin nye strategi, der blandt andet lød på et større fokus på erhvervsmarkedet og den klare ambition, at Fritz Hansen efter et par års dødvande igen skulle blive en vækstforretning.

– I fortiden har vi fokuseret på profitabilitet i organisationen, med den fordel at vores ejere har været i stand til at få et udbytte på deres investering. Vores fokus på profitabilitet skifter nu til et større fokus på vækst, sagde han i efteråret 2020.

Et halvt år senere afslørede årsregnskabet, at væksten var vendt tilbage, ikke mindst takket være pandemiensindflydelse på forbrugernes købelyst, og med et resultat, der på et enkelt år var vokset fra 65 til 107 mio. kr., var der stadig tale om en profitabel forretning. Det følgende år bød på stilstand på bundlinjen, mens omsætningen til gengæld fortsatte med at vokse, og topchefen understregede, at det var helt i tråd med strategien om et øget investeringsniveau.

– Investeringerne vil give et afkast med tiden, og over tid vil det være interessant at se, om vi kan øge vores overskudsgrad igen. Lige nu er det dog ikke vores prioritering. Vores førsteprioritet er, at vi investerer i at øge vores vækst, lød det sidste forår fra Josef Kaiser.

Første underskud i årtier

Da 2022-regnskabet landede i april, stod det klart, at væksten var fortsat, men at det i denne omgang havde kostet dyrt. Mens Fritz Hansen i fjor føjede 11 pct til toplinjen, der dermed voksede til rekordhøje 860 mio. kr., måtte virksomheden for første gang i årtier se bundlinjen gå i rødt.

I den forbindelse forklarede Josef Kaiser, at stigende priser på råvarer og transport tillige med opkøbet af Skagerak, en 150-års jubilæumsfejring samt en ny IT-platform havde ædt af indtjeningen.

I samme ombæring indvarslede den fondsejede møbelproducent, at 2023 skulle blive et “transitionsår”, hvor der igen skal fokus på lønsomheden efter årene med investeringer og toplinjevækst.

– Fokus i 2023 er, at Fritz Hansen skal komme styrket indtjeningsmæssigt ud af den svære markedssituation, som har præget anden halvdel af 2022 og også forudses at fortsætte ind i 2023, lød det i foråret fra Josef Kaiser.

Nu står det klart, at bestyrelsen med Henrik Brandt i spidsen ikke mener, at schweizeren er den rette til at løfte den opgave. Således er jagten på en ny topchef indledt, mens finansdirektør Lars Torp Madsen midlertidigt er konstitueret på posten, og over for Detailwatch sætter bestyrelsesformanden ord på, hvilken profil man ønsker:

– Det skal være en stærk leder, som kan sætte en klar retning. En, der kan prioritere og skabe fokus i arbejdet med resten af ledelsen og eksekvere på det grundlag og som i den sammenhæng forstår Fritz Hansens DNA. Så det skal være en samlende figur, der kan være med til at tegne visioner og samle organisationen og energien omkring det billede, siger Henrik Brandt til Detailwatch.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11