23948sdkhjf

1205 TEMA: Fleksibel produktion af spær

Artikel for Træ & Industri December 2005
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Routech RT4000 er et nyudviklet CNC-bearbejdningscenter specielt til bearbejdning af byggekonstruktioner, oftest spær, i træ. Spærkonstruktioner i træ vinder større og større indpas på markedet, og med den nye maskine fra Routech, der forhandles af LINDLARSEN, kan spærene konstrueres efter individuelle ønsker.

5-akset bearbejdsningsaggregat
Bearbejdningscentret byder på gode muligheder for optimering af produktionen, fordi det kan bearbejde emner helt op til 12 meters længde i ét gennemløb. Det bliver dermed muligt at bearbejde selv meget lange spær, og netop her har limtræskonstruktioner en fordel, fordi de i sig selv er lette, kan spænde over store flader og samtidig bære en tung vægt.
RT4000 er udstyret med 5-akset bearbejdningsaggregat, som gør det muligt at bearbejde prismatisk udformede spær på alle 6 sider. Med bearbejdning på alle sider undgår man at skulle placere eller vende emnet manuelt, og det giver således en mere effektiv produktionstid. Emnet flyttes simpelthen i langsgående retning under bearbejdningen – i øvrigt uden det er nødvendigt at fastholde emnet med clamps eller andet, der kan ødelægge emnets overfladefinish.

Produktion i mange designs
Den 5-aksede maskine giver også stor frihed til individuelle design af spærene alt efter kundeønsker. Maskinen programmeres uhyre nemt, der skal blot indtastes nogle grunddata om emnets udseende i den nemt overskuelige grafiske brugerflade, og styringen udfører så selv programmeringen af bearbejdningsbilledet, udregner den hurtigste måde at udføre de forskellige bearbejdninger på osv. Man kan også vælge at forbinde maskinen med sit cadcam-program, hvorfra maskinen kan læse produktionsdata.

Med et minimum af programmering kan man således producere spær i mange forskellige designs, der kan indgå som dekorative elementer i den øvrige konstruktion, og samtidige reducere produktionstiden. Samtidig befinder RT4000 sig på et yderst attraktivt investeringsniveau.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079