23948sdkhjf

1105 TA: På sporet af Gudrun - Danske Træindustriers studietur til Småland

Artikel i Træ og Industri November 2005
Tekst og foto konsulent Kristian Kofod Træets Arbejdsgiverforening

Den 22. og 23. september 2005 havde Danske Træindustrier arrangeret en studietur til Småland for ved selvsyn at se effekterne af den storm, der hærgede hele Sydsverige natten mellem den 8. og 9. januar i år.

Gudrun (som stormen blev døbt af de norske myndigheder) er den værste, der har ramt Sverige i mere end 100 år. I alt er omkring 76 mio. m3 træ blæst omkuld repræsenterende en værdi på ca. 24 mia. DKK (30 mia. SEK).

Nationalt svarer dette omtrent til 1 års hugst. Lokalt i fx Småland, der var et af de værst ramte om-råder, svarer stormfaldet til op mod 6 års hugst.

Bussen med de 14 savværksfolk ankom til Alvesta torsdag eftermiddag, hvorefter deltagerne en-ten kunne tage en tur i skoven med Alvestas pladschef Johan Lisemark eller se skoven lidt fra oven i et til formålet chartret fly.

Konklusionen fra de to "delegationer" var, at der egentlig var meget mere skov tilbage end forven-tet. Før turen, var mange af deltagerne af den opfattelse, at der ikke var meget skov tilbage i om-rådet. Heldigvis viste besøget, at dette ikke er tilfældet.

Men selv om de stadig smiler deroppe, er der ingen tvivl om, at skovejerne og savværkerne har fået dybere rynker hen over det sidste år.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078