23948sdkhjf

Træplantere oplever stor velvilje: 250 hektar privat jord står klar til ny skov

Landet over står 60 private lodsejere nu klar med 250 hektar jord, der i samarbejde med virksomheder og fonde kan blive til ny skov.

Det oplyser den danske skovrejsningsorganisation Growing Trees Network i en pressemeddelelse.

NGO’en, der arbejder med at sikre samarbejdet mellem de private lodsejere og de virksomheder, der ønsker at plante træer, glæder sig over, at endnu flere aktører nu har mulighed for at sikre sig jord til skovplantningen.

– Den velvilje, vi oplever, er utroligt vigtig. At der også er handling bag ordene, gør det endnu mere prisværdigt. Og der er ingen tvivl om, at både erhvervet og jordejerne har en vigtig rolle i at fremtidssikre den danske natur, siger direktørerne Kim Nielsen & Lars Heiselberg Vang Jensen.

Flere gevinster i spil

Duoen peger på, at det for mange virksomheder er en attraktiv måde at mitigere klimaaftrykket, og indtil videre har blandt andre kontormøbelleverandøren Holmris B8 og hegnproducenten Plus været en del af skovrejsningsprojekter via netværket.

– Træ har gennem mere end 80 år været en del af vores DNA. Derfor er samarbejdet med Growing Trees Network Foundation i vores øjne noget af det mest naturlige og meningsfyldte for os at investere i, udtaler Lars Højsgaard, adm. direktør hos Plus, der indtil videre har sat 7500 træer i jorden gennem samarbejdet.

– I år lader vi vores bidrag til den danske natur vokse med 10.000 træer og fortætter således med at støtte op om Growing Trees ædle mission; at sikre fremtidens drikkevand, dyreliv og rige natur, lyder det videre.

Og der er flere muligheder for, at virksomhederne selv kan drage nytte af skovplantningen. Omkring halvdelen af lodsejerne er således indstillet på, at sponsoren mod en lille ekstrabetaling får retten til CO2-optaget fra den nyplantede skov, mens 20 pct. ønsker at tilplante en biodiversitets fremmende skov, med nye levesteder til dyr og planter. De resterende lodsejere ønsker en almindelig skov.

Hos Growing Trees Network peger man på, at skovene udover CO2-optaget desuden bidrager til at beskytte det rene drikkevand, når skov plantes over vandindvindingsopland og vigtige grundvandsmagasiner. På disse arealer vil brug af sprøjtegifte nemlig være forbudt.

– Vi er aktuelt herhjemme blevet meget opmærksomme på vigtigheden af sikringen af en af vores vigtigste ressourcer; det danske grundvand. Og her tager virksomheder og lodsejere altså et stort ansvar for eftertiden, siger Kim Nielsen & Lars Heiselberg Vang Jensen

130 ny skov sikret

Siden opstarten af konceptet med skovrejsning på private lodsejeres jorde i 2021 har foreløbigt 25 lodsejere og et antal virksomheder med deres sponsorerede træer sikret 130 hektar ny skov i Jylland, Fyn og på Sjælland. Hos Growing Trees Network vil man gerne opfordre flere til at bakke op om indsatsen.

– Når virksomheder sponsorerer træerne til nye skove på private lodsejeres jord, så er det en sikker vej til meget mere skov i Danmark. Potentialet vurderes til at være adskillige tusinde hektar om året siger Kim Nielsen & Lars Heiselberg Vang Jensen.

Duoen peger på, at jordpriserne i Danmark generelt er høje, og de private lodsejere tilbyder gennem Growing Trees Network at hjælpe til mere skovrejsning to til tre gange billigere, end hvis virksomhederne selv skulle købe jorden.

NGO’en samarbejder med skovrejsningsfirmaet Naturplant omkring initiativet og muligheden for at skovene bliver PEFC certificeret. Nu har de to aktører altså via et fælles forarbejde fået 60 lodsejere rundt i hele Danmark til nu at ”stå klar” med pt. 250 hektar jord, og der kommer løbende nye arealer jord til.

Andre virksomheder hjælpes med at købe jorden og plante skoven. Det giver mulighed for, at flere virksomheder kan tage ansvar og donere træer til nye skovrejsninger. De kan plante deres egen skov fra 1,5 hektar og op, eller de kan donere træer til skove andre virksomheder donerer til, med det antal træer de ønsker. Med de forskellige tiltag sættes der ifølge organisationen turbo på skovrejsningen i Danmark

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093