23948sdkhjf

– Udenfor vores fatteevne: Trio har arbejdet tre år på nyt materiale

Med et helt igennem biobaseret materiale ser tre virksomheder store muligheder inden for flere brancher

I en undseelig rødstensbygning i Aulums industrikvarter ulmer en potentiel revolution. Her har Horn Bordplader i samarbejde med aarhusianske Sleth Arkitekter og det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen gennem tre år arbejdet på at fremstille et 100 pct. biobaseret materiale.

Ifølge Horn-direktør Jakob Bressendorf er potentialet enormt, om end målet i første omgang har været plademateriale, der kan indgå i produktionen hos Horn. Skal det enorme potentiale indfries, kræver det nemlig friske kroner i udviklingskassen.

– Det stod hurtigt klart, at vi skulle lave et materiale, som vi i første fase kunne finde aftagere til, så det var oplagt at starte med bioplader i forhold til, hvad vi laver her i produktionen, fortæller han om de indledende overvejelser.

4000 produktionsklar kvadratmeter

Nu, efter tre års dedikeret udviklingsarbejde, er holdet ifølge Jakob Bressendorf “næsten i mål” med første fase af projektet.

– Vi mangler industrialiseringsbenet, så vi kan skrue op og virkelig volumenproducere, og så mangler vi lidt på nogle materialeegenskaber, hvor vi stille og roligt kommer tættere og tættere på, og hvor jeg forestiller mig, vi er i mål inden for to måneder, spår Horn-direktøren.

Det nye selskab, de tre partnervirksomheder i sommer stiftede til projektet, har allerede 4.000 kvm produktionslokaler og maskiner klar til et pilotanlæg, men der er fortsat grænser for, hvad Jakob Bressendorf er klar til at afsløre. En af dem går ved beliggenheden.

– Men det kommer til at ligge et sted, der logistisk giver mening i forhold til råvarer, og hvor der kommer til at være en symbiose omkring energideling med noget andet, vi også arbejder med, lader han dog vide.

Ejerkredsen bag Horn, der netop har opført en ny stenfabrik i forlængelse af den eksisterende produktion i Aulum, står også bag upcyclingvirksomheden Denwood by Horn, mens de to majoritetsindehavere desuden driver akustikpanelsproducenten Fog og Venø, der ligeledes har til huse i den lille provinsby.

En balancegang

Om det bliver her, symbiosen skal realiseres, må tiden dog vise, og det er tydeligt, at det for Jakob Bressendorf er en balancegang at fortælle om projektet uden uforvarende at forære forretningshemmeligheder væk.

– Det kan godt være, at vi bliver de første med det her, men vi bliver ikke de eneste – både i vores industri og i bygningsindustrien er man helt enige om, at vi skal have nogle andre kernematerialer med et andet globalt footprint, så jeg forventer, at der kommer mange andre substitutter også, siger Horn-direktøren.

Derfor vil han også helst holde kortene tæt til kroppen, når det kommer til den mere præcise opskrift på det nyudviklede materiale. Overordnet fortalt har holdet dog formået at erstatte traditionelle bindemidler med et naturprodukt, der kan udvikle sig i stort set alle vækstmaterialer.

– Dermed kan råvarerne være alt biologisk materiale – fra græs til halm til hamp til alt muligt – men det kan også være rest- og affaldsprodukter, forklarer Jakob Bressendorf, der fortsætter:

– Vi har prøvet med både tøj og gulvtæpperester, som vi også kunne bruge, og vi har jo en hel silo ude bagved med støv og smuld, som vi ved, er 100 procent lige så godt vækstmateriale – men skal det her vokse til en faktor 1000, så er den silo jo slet ikke nok. Derfor holder vi os til det, vi kan skalere, og så kan vi altid supplere med en eller to procent støv eller affaldsprodukter.

– Udenfor vores fatteevne

Forventningen om, at der bliver brug for kraftig skalering, bygger Horn-direktøren blandt andet på det umiddelbare kundegrundlag, der understreges af ejerkredsens sammensætning. Særligt i byggebranchen ser han en efterspørgsel, der kommer til at kræve voldsom volumen, og i udviklingsfasen har såvel bordpladeproduktion som byggeri spillet en rolle fra første færd.

– Vi har virkelig komplementeret hinandens vidensbase rigtig, rigtig godt, og med et helt arkitekthus og et rådgivende ingeniørfirma at trække på, har vi folk, der kender branchen hele vejen rundt, ved alt om lovgivning og ved, hvordan ting skal sættes sammen, og hvordan de recirkuleres, siger Jakob Bressendorf.

Hvor meget, der hidtil er investeret i projektet, kommer han “aldrig til at afsløre – ikke før det er en kæmpe succes, i hvert fald”, men han indrømmer gerne, at der er tale om en betragtelig sum.

– Vi er jo tre investorer, og der er selvfølgelig investeret nogle penge, når man har 4.000 kvadratmeter produktionsareal, maskiner og udviklingsomkostninger i de tre år, vi har været i gang. I dag har vi i fuldtidsstillinger omkring fem ansatte, måske lidt mere, og så har vi selvfølgelig også trukket på al den knowhow og de kompetencer, vi har samlet i de tre virksomheder, fortæller Horn-direktøren.

Han er da heller ikke i tvivl om, at trioen i dag står med et potentielt guldæg og en stensikker gamechanger, når det kommer til både bordplade- og byggebranchen. Men under de aulumske himmelstrøg er der plads til at tænke endnu større.

– Jeg tror, produktspredningen bliver uden for vores fatteevne. Nu har vi fokuseret meget snævert indtil videre, men vi tror på en eksponentiel proces, hvor vi, når først vi har knækket koden til en produkttype, vil få så mange markedsinput, at den her produktudvikling kommer til at stikke fuldstændig af.

Og er I klar til det?

– Nej, det er vi ikke, det kan jeg godt love, fastslår Jakob Bressendorf med et grin.

Så hvad skal der ske, før I bliver det?

– Det er derfor, vi starter med bordpladerne. Vi skal have et produkt ud, der skal gøres kommercielt, og så skal vi have et cashflow ind på det, for det her potentiale har vi på ingen måde musklerne til at løfte.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078