23948sdkhjf

0505 TEMA: Beklædt med gran og imprægneret efter ny dansk miljøvenlig teknik

Artikel fra Træ og Industri Maj 2005
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Det nye FDF Fritidscenter "Sletten" er beklædt med gran, som er gennemimprægneret med en ny dansk miljøvenlig teknik
Det økologiske ansvar er et vigtigt element i FDF´s værdigrundlag. Og idealerne blev til virkelighed, da det nye og smukke FDF Fritidscenter "Sletten" ved Ry i Midtjylland skulle bygges.

Det var nemlig et ønske fra FDF´s side, at facaderne skulle beklædes med træ, som skulle være eimprægneret helt uden brug af tungmetaller - og uden at der er efterladt organiske opløsningsmidler i træet. Dette krav opfyldte kun det nye miljøvenlige danske træ - Superwood.

Gennemimprægneret
Superwood imprægneres af firmaet Hampen Træforarbejdning A/S, og det sker ved hjælp af en avanceret og patenteret højtryksteknologi, hvor svampedræbende fungicid gennemtrænger træet i hele dets dybde. Træet bliver herved gennemimprægneret, så man kan save, høvle og bore i det, lige så tosset man vil - uden at det ødelægger den imprægnerende effekt. Træet er samtidig tørt og har sin naturlige lyse farve, når det forlader anlægget, så det kan overfladebehandles straks efter imprægneringen. Og da Superwood hverken indeholder tungmetaller eller organiske opløsningsmidler, må affaldstræ bortskaffes som ganske almindeligt brændbart affald. Superwood modtog i 2002 derfor EU´s miljøpris i kategorien "Renere teknologi".

Træ og sten dominere
Facaderne på "Sletten" rummer også en anden vigtig trænyhed. Det benyttede Superwood er nemlig af den nordiske og meget anvendelige træsort, gran, som hidtil har været anset som mindre egnet til udvendig bygningsbeklædning i det fugtige danske klima, fordi det med traditionel trykimprægnering ikke har været muligt at dybdeimprægnere det.

FDF Fritidscenter "Sletten" er tegnet af arkitektfirmaet A.A.R.T. i Århus, og byggeriet er nomineret til den internationale arkitektpris "Mies van der Rohe Award 2005". Træ og sten er de dominerende materialer både ude og inde, og den 1150 kvadratmeter store bygning er smukt indpasset og integreret i det midtjyske Søhøjlands flotte og bakkede landskab. Rummene er samtidig åbne og imødekommende, så grænserne mellem ude og inde næsten er udvisket. "Sletten" er herved en inspirerende ramme om et spændende og anderledes lejr- og friluftsliv.

Yderligere oplysninger:
Hampen Træforarbejdning tlf. 76 87 32 00

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.469