23948sdkhjf

0305 TEMA: Tag temperaturen på byggematerialerne

Artikel i Træ og Industri Marts 2005
Tekst Peter Vestergaard Teknologisk Institut

Energikravene til byggeriet bliver skærpet i det kommende bygningsreglement og det stiller endnu større krav til byggematerialers termiske ydeevne. Kravene ventes at træde i kraft i slutningen af 2005 og gælder for nybyggeri og større renoveringer.
På den baggrund har Teknologisk Institut investeret i Europas største og mest moderne Hot Box, der kan dokumentere varmestrømmen i konstruktioner.

En Hot Box kan bestemme varmestrømmen gennem bl.a. byggematerialer og dermed bestemme isoleringsevnen. Varmestrømmen kan for mange materialer og konstruktioner beregnes rimelig nøjagtigt teoretisk, men da kravene til byggematerialers termiske ydeevne stiger konstant, laves der mere og mere komplekse konstruktioner, som ikke altid er lige enkle at beregne. Specielt de mange hulrum i konstruktionerne gør, at beregningerne vanskelige for edb-programmerne. Her er en Hot Boxen måling en god løsning, fordi den netop udmærker sig ved at kunne måle på komplicerede opbygninger og forløb i materialer og konstruktioner.

Hot Boxen er én af de største af sin art i Europa, og kan måle på meget store elementer som garageporte, murstensvægge, døre og vinduer

En Hot Box består i hovedtræk af to rum, hvor det ene holdes koldt og det andet varmt. Mellem disse to rum placerer man det element man ønsker at kende isolansen af. Konkret holder man f.eks. 20 °C i det varme rum og 0 °C i det kolde rum, og ud fra den tilførte effekt til det varme rum, kan emnets U-værdi bestemmes.

Temperaturerne skal holdes meget nøjagtige på begge sider, og lufthastigheden skal være konstant under målingen. Det stiller store krav til både måleapparatur og databehandling.

Mere information om Hot Boxen kan fås hos Peter Vestergaard, 72 20 11 44, e-mail: peter.b.vestergaard@teknologisk.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078