23948sdkhjf

Innovativt samarbejde forbedrer effektiviteten på Jysk-lager

Palomat på Mors står bag en specialløsning, der letter håndteringen af de omkring 4.000 paller, der dagligt flyttes rundt på Jysks storlager i Uldum.
På lagre landet over bruger medarbejdere hver dag mange ressourcer på manuel håndtering af paller og platforme.

Sådan var det også tidligere hos Jysk, men gennem et innovativt samarbejde med Palomat er det lykkedes at udvikle et pallemagasin, der har forbedret flowet markant på Jysks højlager i Uldum.

Flytter 4.000 paller hver dag
Samarbejdet tog sin begyndelse, da Martin Rask i 2008 blev ansat som teknisk chef hos Jysk. Han havde gode erfaringer med Palomat fra en tidligere stilling hos Arla og skulle bruge en løsning til at løse den enorme opgave, det er at ekspedere varer ind og ud af det dengang nyopførte højlager i Uldum.

- Vi har ca. 130.000 paller i højlageret. De resterende er på ’gulvet’. Der bliver jo fyldt paller ind, og der kommer paller ud af højlageret hver dag. Vi flytter ca. 4.000 paller hver dag og kører både ind på lageret og ud igen til butikkerne. I stedet for, at vi manuelt stabler paller og platforme, bruger vi nu de specielle palomater til vores platforme, som er meget tunge, forklarer Martin Rask.

Palomat gik efter den indledende dialog i gang med udviklingsarbejdet, og de første tre pallemagasiner blev leveret i 2009. Løsningen blev herefter forbedret, og Jysk har siden bestilt flere nye maskiner – ikke blot til distributionscentret i Uldum, men også til koncernens andet store højlager i den polske by Radomsko, og ordrerne kommer løbende.

Flere sidegevinster
Ifølge Majbritt Svane, der er salgsansvarlig for Palomat og tovholder på Jysk-projektet, har den primære udfordring bestået i at videreudvikle virksomhedens standardløsning, der typisk løfter små, lette EUR-paller, til at kunne håndterer de tunge løft hos Jysk. Vel at mærke ud fra de samme principper og uden at gå på kompromis med brugervenligheden:

- Der er rigtigt mange mennesker, der skal håndtere det her, og derfor handler det om at have stort fokus på brugervenlighed. Menigmand skal kunne håndtere maskinen og løse håndteringsopgaver. Det har været en stor udfordring at få det til at fungere lige så godt med hensyn til hastighed, stabilitet og fleksibilitet, som vores standard pallemagasiner Flexomatic og Greenline gør, fortæller hun.

Samarbejdet har været en stor succes, og parterne er allerede i gang med det næste fælles projekt – en løsning til at tømme containere – og det er ikke den eneste sidegevinst ved projektet. Majbritt Svane fortæller, at der så småt er begyndt at komme henvendelser fra andre virksomheder, der viser interesse for det specialudviklede pallemagasin.

- Siden Jysk tog sit nye lager i brug, har andre virksomheder også fået øjnene op for højlagre. Centret i Uldum modtager jævnligt besøgende, der er interesserede i at se, hvordan Jysk har grebet logistikken an. Det giver os mulighed for at afsætte løsningen til andre, forklarer Majbritt Svane.

Palomat er en selvstændig forretningsenhed i virksomheden Bila A/S, der er hjemhørende i Nykøbing Mors. Med årene er virksomheden vokset til lidt over 90 ansatte. Bila leverer i dag automatiserede robotløsninger til bl.a. træ- og møbelindustrien, metalindustrien og fødevarebranchen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109