23948sdkhjf

Ikea åbner dørene for fremtidens designere

Over to dage i marts gav Ikea et sjældent indblik i livet bag murene i svenske Älmhult.
En række unge designere, heriblandt vinderne af FSC Design Award 2012, besøgte tidligere på måneden Ikeas hovedkvarter i den lille svenske by, Älmhult.

Invitationen havde til formål at give de unge designere et unikt indblik i en international mega-koncerns tanker omkring miljø og en bæredygtig fremtid. Derfor bød de to dage i Älmhult på samtaler med Ikeas designere og sustainability-folk. De studerende fik desuden mulighed for at vise de projekter, de deltog i FSC Design Award med.

Med på turen var vinderne af FSC Design Award, Sanne Kyed og Anne Nørbjerg, vinder af Forbrugerprisen Marie Hesseldahl og seks runner-ups fra konkurrencen. Desuden deltog repræsentanter fra FSC Danmark.

Målsætninger og fremtid
De studerende var spændte på at høre om Ikeas principper om bæredygtighed. Så der var dømt opmærksomhed og masser af spørgsmål, da Global Sustainability Manager i Ikea, Jeanette Skjelmose, indledte besøget med at fortælle om Ikeas tanker om bæredygtighed:

- I øjeblikket bruger verden ressourcer, som det kræver halvanden planet at producere. Ikeas mål er at skabe bæredygtige produkter, som er tilgængelige for de fleste ved at holde omkostningerne og dermed priserne lave, fortalte Jeanette Skjelmose og fremhævede, at bæredygtighed hos Ikea derfor ikke må medføre højere priser.

Mathias Weber fra Kunstakademiets Designskole stillede sig dog kritisk i den sammenhæng. Han mente, der kunne være en udfordring forbundet med de lave priser, da det signalerer, at design hurtigt og let kan erstattes og derfor modarbejder det bæredygtige perspektiv. Jeanette Skjelmose var dog ikke helt enig i dette synspunkt:

- Det er måske rigtigt for os i vores del af verden, men andre steder i verden skal forbrugere spare op til at købe vores produkter og beholder dem derfor rigtig længe, pointerede hun.

Ikeas engagement i FSC
En af metoderne til at måle på bæredygtighed i Ikea, er at vurdere procentdelen af materialer, der stammer fra foretrukne kilder. Her er FSC den målbare ordning for materialet træ.

- Vi bruger FSC, fordi vi mener, at det er den bedste ordning, der findes inden for området, sagde Jeanette Skjelmose.

Hun forklarede, at 60 procent af Ikeas samlede materialeforbrug består af træ, og at koncernen i disse år arbejder ud fra en målsætning om, at alt træ på sigt skal stamme fra certificerede skove.

I 2012 var 23 procent af den samlede mængde træ i Ikeas produkter FSC-certificeret, og målet for 2017 er at nå 50 procent. Ikea samarbejder derudover med WWF Verdensnaturfonden for at udbrede bæredygtigt skovbrug gennem en række skovprojekter, som har til formål at bekæmpe ulovlig fældning, støtte ansvarlig skovdrift og certificering samt udvikle og fremme innovative driftsværktøjer.

Bæredygtighed i alle størrelser
- Når vi som FSC Danmark indgår et samarbejde som turen her med Ikea, så handler det for os om at vise, at FSC og tanker om bæredygtighed er relevante og mulige i alle produktionsskalaer. FSC-produkter er ikke kun smalle lokalproduktioner i regnskovsområder, men også de store kæders bidrag til mere bæredygtigt træ på markedet, siger Ida Rehnström, Kommunikations- og kampagneansvarlig hos FSC Danmark.

Flere oplevelser fra turen findes på FSC Danmarks blog
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062