23948sdkhjf

1204 TEMA: Milliarder at spare på energiforbrug i bygninger

Artikel i Træ og Industri December 2004

1204 TEMA: Milliarder at spare på energiforbruget i bygninger

Af Kaj Hansen Træ og Industri

Energiforbruget til opvarmning og ventilation af bygninger udgør næsten halvdelen af det samlede danske energiforbrug og koster over 50 mia. kr. årligt. Samtidig viser beregninger, at det er realistisk at spare op mod halvdelen af den danske varmeregning – uden at det vil koste ekstra, hverken for den enkelte bygningsejer eller samfundsøkonomisk set. Alligevel går det meget trægt, også med hensyn til at få mere energieffektivt nybyggeri, mener Lone Møller Sørensen, direktør for By og Byg (Statens Byggeforskningsinstitut).

Det kan ikke betale sig at lade være
"Ved at styrke energiforskningen og opprioritere indsatsen for energibesparelser i byggeriet vil man på samme tid kunne fremme dansk eksport og gavne samfundsøkonomien og husholdningsøkonomien for den enkelte bygningsejer. Det kan faktisk ikke betale sig at lade være", konstaterer Lone Møller Sørensen.

By og Byg har opgjort, at det vil være ret enkelt at spare ca. 30 procent af energiforbruget i eksisterende danske bygninger ved at udskifte vinduer og efterisolere de dårligste ydervægge, gulve og tage. Medregner man desuden de besparelser som kan opnås ved at udvikle nye og bedre løsninger, bliver den samlede energibesparelse i det eksisterende byggeri væsentligt større.

Og i nybyggeriet vil det være muligt at spare endnu mere, fx ved at reducere kuldebroer og anvende ekstra facadeisolering, superlavenergivinduer og varmegenvinding på ventilationsluften. I Tyskland er der eksempler på passivhuse, som er opført uden et egentligt varmeanlæg, og hvor man har opnået at kommet ned på et energiforbrug, der er 80 pct. lavere end normalt i nybyggeri - vel at mærke til byggepriser, som er konkurrencedygtige.

"Det vil være ganske realistisk at satse på, at vi i løbet af de næste 20 år vil kunne halvere energiforbruget i bygninger, hvis vi satser målrettet på det", mener Lone Møller Sørensen.

Danmark er allerede et foregangsland på energiområdet. Produktudviklingen hos danske byggevareproducenter, som fx Rockwool, Velux og Genvex, har gjort effektive isoleringsmaterialer, lavenergiruder og -ventilationsanlæg til standardudstyr i nye, danske huse. Men vi skal passe på med at hvile på laurbærrene, mener Lone Møller Sørensen.

"Hvis de danske virksomheder skal bevare deres position på energiområdet, er det ikke længere tilstrækkeligt at fokusere på produktudvikling hos den enkelte byggevareproducent. Det er nødvendigt at udvikle nye, intelligente og helhedsorienterede løsninger, og det vil kræve forskning og innovation på energiområdet", siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063