23948sdkhjf

Nye uddannelsestiltag

I oktoberudgaven af Træ og Industri berettes om uddannelsen som produktionsassisten, hvor man kan specialisere sig inden for 3 retninger: Døre og vinduer, massivtræsmøbler og plademøbelproduktion.
Kilde: Træ og Industri, oktober 2004.

Af konsulent Niels-Ulrik Amdal, Træets Arbejdsgiverforening

- Produktionsassistent – efter to års specialiseret uddannelsesforløb


Som produktionsassistent kan man specialisere sig inden for 3 retninger: Døre og vinduer, massivtræsmøbler og plademøbelproduktion. En kommende produktionsassistent vil derfor typisk være ansat på en møbel-, vindues-, eller køkkenelementfabrik.

Teknisk kompetence
Uddannelsen er bygget op af de elementer, der udgør kernen af maskinsnedkeruddannelsen. Virksomheden og eleven kan bl.a. aftale, hvilke af de valgfrie specialefag på maskinsnedkeruddannelsen, eleven skal gennemgå. Den udlærte produktionsassistent vil kunne tolke og anvende konstruktionstegninger. Han vil kunne opstille, betjene og vedligeholde specialmaskiner. Og han vil opnå de tekniske kompetencer, der skal til for selvstændigt at kunne planlægge og gennemføre de almindeligt forekommende arbejdsopgaver i en træindustriel virksomhed.

Tilpasset uddannelse
Uddannelsen til produktionsassistent skal ikke forveksles med industrioperatøren. Industrioperatøren vil typisk have opnået en generel faglig viden om produktionen i en industrivirksomhed og har i højere grad gennemgået blødere fag som for eksempel samarbejde. Industrioperatøruddannelsen kan også tilpasses branchens behov. På Skive Tekniske Skole udbydes et særligt "træ-tonet" uddannelsesforløb.

Fordeles over to år
Uddannelsen som produktionsassistent er tilrettelagt med et indledende 20 ugers grundforløb. Herefter kommer lærlingen tilbage til virksomheden i første praktikperiode. Praktikperioden efterfølges af et obligatorisk hovedforløb på først 6 uger og derefter 10 uger, som kan fordeles på to 5-ugers skoleperioder, hvis virksomheden har behov for dette. Uddannelsen afsluttes ikke med svendeprøve, men med en eksamen, da det kun er et 2-årigt specialiseret uddannelsesforløb. Lærlinge til produktionsassistenter aflønnes som på maskinsnedkeruddannelsens trin 2 og 3 eller som voksenlærling, hvis de er over 25 ved uddannelsens start. Uddannelsen til produktionsassistent udbydes på de skoler, der i dag også udbyder maskinsnedkeruddannelsen.


AMU-kontrakt uddannelse - aftale om efteruddannelse
Behovet for at sende en eller flere medarbejdere afsted på efteruddannelse bliver ikke mindre i fremtiden. Træets Efteruddannelsesudvalg har derfor udarbejdet et formaliseret AMU-forløb, der kan benyttes af de virksomheder, der vil sikre deres medarbejdere et længere efteruddannelsesforløb som fx CNC-operatør. AMU-kontrakten er en aftale, der indgås lokalt mellem virksomheden og den enkelte medarbejder. Med kontrakten forpligter virksomheden sig til at sende medarbejderen på kursus, ligesom medarbejderen forpligtiger sig til efteruddannelse. Kontrakten bortfalder, hvis ansættelsesforholdet ophører eller kan opsiges, hvis dele af virksomhedens produktion nedlægges. Efter endt uddannelse modtager medarbejderen et bevis, der er udarbejdet af hhv. Træets Arbejdsgiverforening og Forbundet Træ-Industri-Byg som dokumentation for organisationernes anerkendelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172