23948sdkhjf

EU-millioner til dansk-ledet vinduesprojekt

En bevilling på cirka 28 mio. kr. sætter skub i projektet ”Winsmart”, der vil reducere varmetabet betydeligt og samtidig halvere vægten i forhold til moderne energivinduer.
Når op til 60 procent af varmetabet i en bygning kommer fra vinduerne, er der meget at vinde, hvis man optimerer vinduernes energiegenskaber. Det er baggrunden for projektet ”Winsmart”, som netop har fået bevilliget 3.8 mio. EUR (ca. 28 mio. kr.) fra EU’s FP7-program til at udvikle fremtidens energivinduer.

- Winsmart-projektet var i konkurrence med 21 andre projekter fra hele Europa, så det er med stolthed, at vi kan notere, at vi fik opgaven fra EU, siger centerchef Niels Morsing fra Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut leder det internationale projekt, som også har deltagelse af Idealcombi og PhotoSolar. De øvrige parter er virksomheder og forskningsinstitutioner i Tyskland, Schweiz, Slovenien og Belgien.

Tidshorisont på 5-10 år
Målet med Winsmart-projektet er at udvikle en prototype på et vindue, som kan bruges i fremtidens byggeri. Ifølge Niels Morsing stræber man efter at komme ned på en U-værdi på 0,3 og samtidig at designe en konstruktion, der reducere vægten af vinduerne.

- Vi skal ned på under halvdelen af, hvad de bedste vinduer på markedet i dag kan præstere. Samtidig skal vi gøre dem 50 procent lettere end nutidens energivinduer. Det er selvfølgelig en kæmpe udfordring, men vi har allieret os med de bedste på området, siger centerchefen.

For at indfri de ambitiøse mål skal der ske drastiske forbedringer for både rude og ramme. Niels Morsing forklarer, at moderne energiruder er fyldt med gas; fx argon, som isolerer bedre end almindelig luft. Man vil kunne opnå en endnu bedre isoleringsevne ved at skabe vakuum; altså et praktisk talt lufttomt rum mellem glassene.

Udfordringen ved vakuumisolering, som Winsmart-projektet vil løse, er, at samlingerne rundt om ruden skal være meget tætte for at undgå, at luft udefra siver ind. Derudover vil forskerne indbygge en ’smart active’-regulering af lysindfaldet, som skal modvirke, at bygningen bliver overophedet, når solen står direkte ind gennem ruden.

En ligeså stor udfordring for Winsmart-projektet bliver rammen/karmen. Ruderne i nutidens vinduer er blevet så gode, at ramme/karm-konstruktionen ofte er det svage led. Forskerne i Winsmart-projektet vil anvende nye højisolerende materialer i kombination med træ eller andre biobaserede materialer. Målet er, at teknikkerne i Winsmart-vinduerne skal være færdigudviklede og klar til produktion, så de kan være på markedet indenfor fem til ti år.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093