23948sdkhjf

0104 Tema: Effektiv vinduesproduktion med håndteringsudstyr

Temaartikel om vinduer, døre og facadebeklædning fra Træ og Industri - Januar 2004
Outline Vinduer blev etableret tilbage i 2001 på basis af O. Vinduer i Them og Multiflex Vinduer i Herning. Selskabet råder over 3 primære vindueskoncepter: Basix, Classix og Futurix vinduer.

Indførelse af ny afkorterlinje
På den ene af fabrikkerne har man, placeret et stort afkorteranlæg, hvor man kapper træ til virksomhedens vindueskoncepter. Anlægget består blandt andet af en Rilesa Vakmix ilægger, og en Rilesa Vakmix nedstabler. Ved at investere i en ny afkorterlinje opnåede man både mandskabsmæssige besparelser samtidig med at man fik automatiseret processen med at hente træ og skifte dimensioner. Henning Højgård udtaler ”Ved at foretage investeringen i det store afkorteranlæg sparede vi mandskab, samtidig med at vi fik væsentligt større kapacitet”.

Den største udfordring i forbindelse med indførelsen af den nye afkorterlinje bestod i, at Outline Vinduer ville lave om på måden, hvorpå produktionen var opbygget. Henning Højgård uddyber:
”Nu var det den nye afkorterlinje, som skulle leverer pindene. Det gjorde jo at der virkelig skulle være orden i tingene. For det første skulle pindene ligge i den rigtige rækkefølge. Der skulle være det rigtige antal stk., den rigtige kvalitet, de skulle ligge ens etc. Det stillede store krav til leverandøren af anlægget”. Henning Højgård uddyber: ”Da vi skulle investere i det store afkorteranlæg, gik vi ud og spurgte Junget og en anden leverandør. Det koncept, som Junget kom frem til, synes vi, var det mest optimale. Derfor blev det Junget, som blev valgt”.

Håndteringsudstyr udviklet til opgaven
En vigtig del af projektet omkring den nye afkorterlinje var selve håndteringen. I samarbejde med Outline Vinduer og Junget udviklede Rilesa ApS i Ribe en nedstabler specifikt til dette projekt. Konceptet omkring nedstableren blev efterfølgende genanvendt ved udviklingen af 2 ilæggere, således at det samlede projekt kunne håndtere de specifikke krav fra Outline. For Outline Vinduer var det vigtigt både at kunne håndtere store og små ordrer, samtidig med at effektiviteten skærpes ved at køre mindre serier og hurtigere gennemløb. Henning Højgård udtaler: ”Hver gang der skal skiftes dimension på afkorterlinjen, er det vigtigt, at vi ikke skal stoppe op og have fat i en truck og en truckmand. Der er vigtigt at vi kan håndtere flere råtræsdimensioner i vores anlæg ad gangen, hvor man som operatør bare skal kunne vælge den dimension, som skal køres igennem”.

Investering i mekanisering for at frigøre ressourcer
Hvor man på den ene fabrik således gennemførte investeringerne for at blive mere fleksibel og spare mandskab, var sagen anderledes på den anden fabrik. ”Nu havde vi jo set håndteringsudstyret køre og vi kunne jo godt se, at med vores store avancerede maskinanlæg, som krævede overvågning, var vi nødt til at frigøre en mand til denne opgave”.
Konklusionen blev, at man investerede i endnu en Rilesa ilægger fra Junget, en Vakmix Junior. Som en ekstra bonus fik man også fjernet det EGA (Ensidigt Gentagne Arbejde), der var omkring ilægning af emner i anlægget. Henning Højgård uddyber: ”Ilæggeren kører kontinuerligt og skal ikke holde pauser. Når maskinanlægget ”kalder” på en pind - ja så smider den en pind i. Operatørerne var jo også glade for, at blive fritaget for de mange gentagne løft, samtidig med at de blev frigjort til at kunne overvåge anlægget”.

Automatisering og håndtering som alternativ til udfasning
Henning Højgård betragter automatisering og håndtering som et vigtigt konkurrenceparameter. Han udtaler: ”Vi er jo i benhård konkurrence med alle, og det eneste, du næsten kan konkurrere på, er jo lønandelen. De materialer vi køber hjem – jamen dem køber vores kolleger jo også hjem til samme pris. Det er ikke der, at forskellen ligger. Det gælder altså om at være lidt smartere rent produktionsmæssigt. Det er det, vi skal overleve på”.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11