23948sdkhjf

0104 Tema: Intelligente vinduer

Temaartikel om vinduer, døre og facadebeklædning fra Træ og Industri - Januar 2004
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri
- Sørger for automatisk udluftning og sikre et stabilt indeklima

Hos Teknologisk Institut i Århus, Afdeling for Byggekomponenter, dokumentere og produktudvikler centerchef Peter B. Vestergaard og hans medarbejdere lette klimaskærme i træ, metal og glas. Det er imidlertid vinduet som byggekomponent, der optager det meste af Vestergaards tid, og på afdelingen følger man to spor; henholdsvis det termostatiske vindue og det intelligente vindue. Begge typer har en række fællesnævnere i form af anvendelsen af ny teknologi, som med tiden og i kombination vil resultere i det fremtidens vindue.

Åbner og lukker selv
Det termostatiske vindue fungerer på den måde, at det ”ligesom hele tiden sidder og lurer på, hvordan klimaet nu er inde i det her rum”. Det normale er, at man lukker et vindue op for dels at regulere temperaturen og for at skabe udluftning, men i stedet for at ”chok-åbne” et vindue i 10 minutter, så kunne vinduet lige så godt gøre det af sig selv, ligesom en termostatstyret radiator, der hele tiden tilpasser sig omgivelserne. Denne funktion kunne meget godt kombineres med en sensor, der registrerede iltindholdet i rummet og via et spjæld – eller selve vinduet – automatisk sørgede for, at der blev luftet ud. Sådanne funktioner ville være med til at sikre et stabilt indeklima og det er ifølge Vestergaard det helt elementære i afdelingens produktudvikling – at udvikle et vindue, der tilpasser sig brugerens behov. Der er endda tale om en ret banal teknologi, som i sin grundform, hvad angår temperaturreguleringen, allerede kendes fra drivhuse.

Opbevaring af varmeoverskud
Hvis man så kombinerede denne automatik med nogle indbyggede varmeelementer, hvorfra man kunne tappe overskudsvarmen fra dagslyset og bruge det til opvarmning om natten, ville man samtidig kunne opnå et ganske væsentligt energitilskud i et byggeri. Den optimale virkning ville være om foråret og om efteråret, hvor en bygning ikke når at blive gennemvarmet, selvom der er mange solskinstimer, men det ville også fungere fint om sommeren, hvor der godt kan være meget kolde nætter. Kunne man opbevare et sådan varmeoverskud i bare 8-10 timer, ville det være en stor hjælp til et byggeris samlede energiforbrug, mener Peter Vestergaard.

Integret fjernsynsskærme i persiennen
Med tiden vil det også være naturligt at integrere en automatisk regulering af dagslyset i form af elektrokrom glas (eller film), på samme måde som man kender det fra solbriller, og så kan man for alvor tale om det intelligente vindue, fortæller Peter B. Vestergaard. Disse glastyper er på vej ind i byggebranchen i udlandet, og åbner helt nye perspektiver for hvad man kan med glas. Kombineres disse glas med vinduets automatik, og udviklingen inden for skærmområdet, vil man i løbet af få år kunne integrere for eksempel fjernsynsskærme i persiennen – så vil man for alvor kunne tale om intelligente vinduer som kan tilpasse sig brugernes behov i alle henseender.

Yderligere oplysninger hos Peter B. Vestergaard Teknologisk Institut, Kongsvang Allé 29, 8000 Århus C, tlf.: 72 20 10 00, fax: 77 20 10 19, net: www.teknologisk.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.493