23948sdkhjf

Finn Juhls sjældne knogle sættes igen i – begrænset – produktion

Finn Juhls 44-stol, der også kendes som Knoglestolen, genintroduceres nu af Onecollection – House of Finn Juhl som en delvis permanent del af kollektionen. Stolen, der ifølge rettighedshaverne har opnået kultstatus indenfor møbelverdenen, har altid kun været produceret i begrænsede serier, og sådan vil det også være fremover.

44-stolen stiller helt særlige krav til træmaterialets dimensioner og kvalitet. Træet skal lagres og tørres over en treårig periode, før det kan bruges. Også selve produktionsprocessen er ualmindeligt tidskrævende, og stolen fremstilles kun af de dygtigste og mest erfarne japanske snedkere.

 Af den årsag kan House of Finn Juhl ikke producere stolen på samme vis som den resterende del af kollektionen, men kun levere ganske få eksemplarer af det eftertragtede samleobjekt. I 2023 vil der blive produceret 100 stole i alt, som vil blive fordelt og solgt gennem de officielle Finn Juhl-forhandlere verden over. Herefter vil der gå minimum tre år, før et nyt parti af stole vil blive tilgængeligt.

Den vanskelige favorit

Sammen med snedkermester Niels Vodder præsenterede Finn Juhl 44-stolen på Snedkerlaugets årlige udstilling i 1944. Oprindeligt blev stolen fremstillet i cubansk mahogni og i bare 12 eksemplarer, og i første omgang erhvervede ophavsmanden sig ikke en af stolene, hvilket han dog fik rådet bod på 30 år senere, da han opkøbte to stole fra en af de oprindelige købere. På det tidspunkt mente han selv, at nu var stolen blevet en klassiker - og i øvrigt hans egen personlige favorit.

Med 44-stolen løftede Finn Juhl for første gang den åbne trækonstruktion til en organisk knogleform, hvilket gav stolen det karakteristiske navn Knoglestolen, og selv beskrev han i 1944 stolens udtryk med ordene "den animalistiske behagvækkende karakter". I konstruktionen er træets styrke udnyttet til det maksimale, med størst masse hvor styrken behøves, nøjagtig som det ses i naturens egne konstruktioner.

Udformningen af stellet stiller imidlertid store krav til skaberen, og den nye produktion varetages af House of Finn Juhls japanske partner, hvorefter stolene polstres i hånden i Danmark.

På det lille snedkeri i Yamagata i Japan, er det kun de mest erfarne håndværkere, med den dybeste forståelse for træmaterialets muligheder og begrænsninger, der udfører stellet. På grund af det store kopstykke, der kræver ét stykke massivt træ, er pauser og tørretid lige så essentielle, som det præcise arbejde med høvlen. Den komplekse form kræver et kompromisløst snedkerarbejde og konstant øje for materialets spændinger og belastningen heraf, og hos House of Finn Juhl er det med både glæde og stolthed man nu genintroducerer 44-stolen i det begrænsede omfang, som materialerne tillader.

Træsorterne vil i første serie være eg og valnød, men kan i fremtiden variere alt efter tilgængelighed. Alle stole nummereres, og et underskrevet certifikat vil medfølge, og stolen kan fra i dag opleves i House of Finn Juhls showroom i Gothersgade 9, København.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125