23948sdkhjf

Originalt bord vandt FSC Design Award

På Designmuseum Danmark i København viste Anne Nørbjerg og Sanne Kyed fra Arkitektskolen i Aarhus, at æstetisk og funktionelt design sagtens kan være bæredygtigt.
Et rekordstort antal deltagere og besøgende hyldede onsdag Anne Nørbjerg og Sanne Kyed som vindere af FSC Design Award 2012. De to studerer på 7. semester ved Arkitektskolen Aarhus og har de sidste måneder arbejdet på at skabe vinderdesignet; et funktionelt og æstetisk multifunktionshavebord med indbygget tørrestativ i bæredygtigt træ.

77 produkter lavet af 95 studerende fra fem design- og arkitektskoler i hele landet deltog i konkurrencen, som i år blev afholdt for 7. gang.

Et færdigt design
Vinderdesignet bærer navnet ”DryUnder”, fordi man under bordet kan tørre sit tøj. Det var især det nytænkende og gennemtænkte i designet, der overbeviste dommerne

- Der er tale om et helstøbt design, som er super funktionelt. Det indeholder flere funktioner i ét – man kan både tørre tøj og samtidig spise aftensmad. Så må man bare håbe, at det ikke er min fars gamle underbukser, som hænger på det..., lød det fra Tobias Jakobsen, som stod i spidsen for et enigt dommerpanel.

- Samtidig har de to designere formået at tænke i æstetik. Der er farvespil, fuldendte detaljer og mulighed for et omskifteligt udtryk. Det er med andre ord et færdigt design, hvor man blot skal trykke på startknappen straks, fortsatte Tobias Jakobsen, der sammen med resten af panelet har store forventninger til, at designet vil kunne blive sat produktion – ligesom det er sket for fem af de seks hidtidige vindere i konkurrencen.

Kina venter
Anne Nørbjerg og Sanne Kyed kan nu se frem til en rejse til Kina næste forår, hvor de skal besøge en FSC-certificeret skov for med egne øjne at se, hvad det betyder, at en skov drives bæredygtigt. Herudover skal de være med til at udforme en prototype af vinderdesignet på et lokalt værksted.

- Vi har aldrig vundet noget før, og vi havde ikke regnet med det. Det var helt uvirkeligt, at de pludselig snakkede om vores bord. Det er første gang, vi egentlig har skullet bygge et møbel fra bunden, og det har været meget learning by doing for os. Vores udgangspunkt har været at skabe et møbel til byernes små altaner, så man rent faktisk har plads til at være der selv, forklarer de to designstuderende.

Flere priser
Ud over vinderen blev også ni ’Runner Up’-designs samt en vinder af Forbrugerprisen udpeget af dommerpanelet. Sammen med vinderdesignet vil disse blive udstillet i caféen hos Dansk Arkitektur Center fra den 27. november 2012 til den 30. januar 2013.

I år uddelte Trip Trap Denmark A/S desuden Crafted-prisen, hvor vinderdesignet sættes i produktion som en del af Trip Traps Crafted-serie. Vinder blev Jane Krejbjerg Haahr med lampe “PIND 1, 2, 3, 4, 5”. Malene F. Urup, kreativ direktør i Trap Trap, fortalte

- Vi har valgt PIND 1, 2, 3, 4, 5, fordi træet er i fokus. Træet ses før funktionen. Dertil viser designet mange spændende træsorter i et let formidlet, salgbart, brugbart og bæredygtigt produkt.

Deltagere tegner fremtidens design
FSC Design Award er en konkurrence for danske design- og arkitektstuderende. Den afholdes for at sætte fokus på bæredygtigt design blandt en målgruppe, som har stor indflydelse som trendsettere og dermed på at sætte bæredygtigt design på dagsordenen.

- Det er syvende år i træk, vi afholder den her konkurrence og igen i år sætter vi deltagerrekord. Det fortæller mig, at fremtidens formgivere i høj grad interesserer sig for, hvordan de kan tage ansvar for verden omkring sig, og det tegner rigtig godt for fremtidens designudgangspunkt. Vi er dybt imponerede over kvaliteten af de indkomne forslag, som i år har været bedre og mere gennemtænkte end nogensinde før, siger Ida Rehnström, kommunikations- og kampagneansvarlig i FSC Danmark.

Årets dommerpanel bestod af designer og foredragsholder Tobias Jacobsen, kreativ direktør for Trip trap Denmark, Malene Flensted Urup, designer Ashkan Heydari samt Commercial PR-ansvarlig i Ikea, Dorte Hjorth Harder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078