23948sdkhjf

Fra lokal trælasthandel til en mastodont i dansk erhvervsliv

Stark Group er med opkøbet af Saint-Gobain Building Distribution Ltd. nu blandt Danmarks 15 største virksomheder. Historien om erhvervssuccesen begyndte for 126 år siden med to aarhusianske trælaster, en regning på 4000 kr. og staldpladser som parkeringsmulighed 

126 års historie danner grundlaget for det, der med et knipsslag i går blev en af Danmarks 15 største virksomheder, da Stark Group købte Saint-Gobain Building Distribution Ltd. til en værdi af 6,4 mia. kr.

Men som med så mange andre succeshistorier, så skal man år tilbage for at finde frem til de frø, der nu har spiret sig store og magtfulde. 

I dette tilfælde begynder historien i 1896 i landets næststørste by, Aarhus.

Her besluttede de to lokale firmaer Jørgensen & Stilling og Petersen & Matzen i sin tid at slå sig sammen, og det dannede fundamentet for Aarhus Trælasthandel A/S, som var selskabets første navn.

Man kan næsten fristes til at tro, at hverken Jørgensen, Stilling, Petersen eller Matzen ville opgive sit navn, og derfor var navnet "Aarhus Trælasthandel" vel et fint kompromis. 

Af selskabets første ledelsesberetning fra 1896 fremgår det, at sammenlægningen af de to trælaster kostede cirka 4000 kr. 

Og det havde altså dengang en noget højere værdi end to par sko, som 4000 kr. i dag dækker over. 

Men trods det høje beløb til blandt andet nye bøger, tryksager, telefonledning, sagsførersalær og diverse omkostninger ved overdragelse og køb af forskellige ejendomme, lykkedes det virksomheden med et solidt resultat, lyder det.

En turbulent tid 

Generelt var starten rolig, og efterhånden som Aarhus Trælasthandel A/S fik tag i markedet, blev grundlaget for blandt andet engroshandelen stille og roligt større. 

Derfor udvidede selskabet organisatorisk såvel som geografisk med en afdeling i København. Virksomheden oprettede sit første datterselskab, der hurtigt fik følgeskab af flere, og indledte en række opkøb af lokale trælaster.

Efter udvidelsen af virksomheden blev koncernen i 1918 børsnoteret og skiftede navn til Det Danske Trælastkompagni. Herefter bar perioden præg af en række markante begivenheder i samfundet, og de første seks-syv årtier bød på en række udfordringer.

Det fremgår af en historiebog, som Stark Group selv har offentliggjort på sin hjemmeside.

For eksempel betød den hektiske efterkrigstid i 1930'erne, at byggebranchen i 1932 stod overfor en arbejdsløshed blandt tømrer og murere på henholdsvis 47 og 49 pct.

Krigen - og den efterfølgende krig - medførte også, at samfundet var underlagt en række restriktioner. Efterspørgslen efter træ fortsatte imidlertid, og trælasthandlen var ikke til at rokke med. 

Hvor kommer navnet fra?

Stark blev etableret i 1987 som en selvstændig division under Danske Trælast (tidligere DDT) under navnet DDT Detail.

Kilde: Stark

Det kom også til udtryk i gamle dyder, som branchen gjorde sig umage med at bevare. Op til 2. Verdenskrigs udbrud var der således stadig heste i så godt som alle trælastforretninger, selvom det var godt gammeldags med den slags, efter at bilerne havde indtaget landevejene.

Kærlighed ved første blik

Et par årtier senere, i 1980, stod virksomheden overfor sine hidtil mest ekspansive år, og i 1987 samlede de danske trælaster sig under DDT Detail. 

Året forinden, da selskabet kunne sætte 100 lys i fødselsdagskagen, havde Det Danske Trælastkompagni A/S skiftet navn til Dansk Trælast A/S, og i 1989 - samme år som Berlinmurens fald - ekspanderede koncernen geografisk ind på det det svenske marked.

Herefter kom der flere svenske, norske og finske kæder til. Den aktuelle opkøbsjagt er altså ikke kommet fra fremmed side.

I 2003 skete der imidlertid en række ændringer, som ifølge selskabet selv skabte "røre i andedammen".

Kapitalfonden CVC Capital Partners, der som bekendt i dag igen ejer virksomheden, købte således Danske Trælast af fondsbørsen for cirka 6 mia. kr., efter at selskabet havde været noteret på børsen i 85 år.

Virksomheden ændrede i 2006 navn til DT Group, da det skulle være lettere at udtale internationalt, og samme år solgte CVC Capital Partners virksomheden.

Virksomheden var derfor ikke ukendt for CVC Capital Partners, da kapitalfonden igen i maj 2021 skrev under på en ny købsaftale. Gammel kærlighed ruster som bekendt aldrig.

Men tilbage til historikken:

DT Group ændrede i 2017 navn til Stark Group, da den amerikanske kapitalfond Lone Star købte aktierne i forretningen. Lone Star nåede at have fingrene i trælasten i fire år, inden CVC Capital Partners igen overtog ejerskabet.

Det skete efter, at man i 2019 udvidede koncernen fra at være førende på det nordiske marked til at være den største og distributør af byggematerialer i Nordeuropa ved opkøbet af den tyske byggemarkedskæde Saint Gobain Building Distribution Deutschland GmbH.

Blandt de 15 største 

Indtil det seneste opkøb havde Stark Group ifølge selskabets hjemmeside over 485 forretninger og distributionscentre i Danmark, Tyskland, Sverige, Finland, Norge og Østrig med flere end 11.700 medarbejdere.

Med opkøbet af Sant-Gobain Building Distribution Ltd. har byggemarkedskæden dog vokset sig markant støre, idet 600 forretninger og distributionscentre i Storbritannien er blevet tilføjet porteføljen.

Dermed forventer Stark Group sig således en omsætning i 2022 på omkring 67 mia. kr. Det placerer selskabet blandt landets allerstørste virksomheder.

Ifølge årets Top1000-liste, hvor Børsen rangerer Danmarks største virksomheder, ville Stark Group med en omsætning på 67 mia. kr. placere sig som landets 12. største virksomhed.

Listen er fra oktober 2022, og her er det aktuelt Carlsberg, der med en omsætning på 66,6 i seneste regnskabsår lander på 12. pladsen.

På 11. pladsen er ISS med en omsætning på 71 mia. kr., mens Salling Group er at finde på 13. pladsen med en omsætning på 66 mia. kr. 

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.5