Skovejer og møbelsnedkeri bag ny mærkningsordning: Alt for meget dansk træ ryger direkte til forbrænding
Med den nye mærkningsordning Danish Woodlands håber holdet bag at endnu mere træ fra danske skove kan ende som kvalitetsprodukter i stedet for at gå op i røg.
Mærket er blevet til i samarbejde mellem Hadsund-baserede Jyndbjerg Møbelsnedkeri og Ouegaard Hovedgaard ved Mariagerfjord, og ifølge medstifter Lene Nissen er der masser af gode grunde til at sikre mere dansk træ i dansk møbelproduktion.
– Vi ser, at mange danske ejere af mindre skove ofte må sende godt træ til forbrænding. Det kan være, fordi det er af en sort, der ikke er den store efterspørgsel på, eller et super flot træ vælter i en storm, og så er der ikke penge i at få det hentet, fordi der ikke er mængder i det – derfor ender det som brænde eller flis, og det er meget trist, for der er så meget træ, der i stedet kan blive til flotte møbler, forklarer Lene Nissen, medstifter og -indehaver af JyndbjergMøbelsnedkeri og Danish Woodlands.
Ikke en certificering
Derfor teamede hun og Jyndbjerg-medejer Jonny Skov for et lille års tid siden op med Henrik Neergaard-Petersen, der driver den nærliggende Ouegaard Hovedgaard, og sammen har trioen udviklet den mærkningsordning, de håber, kan rykke ved problematikken.
– Der findes jo i forvejen mange stærke mærkningsordninger som FSC og PEFC, og det er ikke tanken, at vi går op imod dem. Men træ kan sagtens være eksempelvis FSC-certificeret, selvom det bliver transporteret meget langt, og det er netop transporten, vi gerne vil undgå, fortæller Lene Nissen.
Med Danish Woodlands er der således heller ikke tale om en decideret certificeringsordning, for selvom der stilles krav om eksempelvis naturnær skovdrift og en tørringsproces, der kører på grøn energi, er der ifølge Lene Nissen allerede ganske strikse krav til den danske skovdrift.
– Det bliver os i Danish Woodlands, der vælger skovene, og de skal selvfølgelig leve op til de krav, mærket stiller, men den danske skovlov er i dag så hård, at der ikke er noget ubæredygtigt i den danske skovdrift, lyder det.
Ikke desto mindre har holdet med krav om naturnær skovdrift og nænsom skovning givet barren et nyk op, og ifølge Henrik Neergaard-Petersen kan der for skovejere være god ræson i at gå den ekstra, nænsomme mil.
– Selvom den nænsomme skovning isoleret set er dyrere end traditionel skovning, som kan være hård ved skovbund og biodiversitet, så opvejes dette af den korte vej fra skov til savværk og direkte til producent. Desuden er det en stor glæde at afsætte træ, der anvendes til langtidsholdbare kvalitetsmøbler, siger han.
Rigtig meget træ
Med Dansih Woodlands ser trioen altså dels, at der kan høstes konkrete CO2-gevinster, når transporten minimeres, men håbet er også, at de danske producenter og forbrugere får øjnene op for alle de traditionelle danske træsorter, der i en årrække har været sendt ud i kulden til fordel for den allestedsnærværende eg.
– Vi har så meget bøg, ask, fyr og ahorn, der alle sammen er fantastisk sorter, men som vi nærmest ikke har gjort brug af, fortæller Lene Nissen.
Siden Rusland i februar invaderede Ukraine, har branchen imidlertid oplevet, at der i månedsvis var knaphed på det eftertragtede egetræ, og lanceringen af Danish Woodlands kan dermed vise sig særdeles veltimet.
– Projektet her lander rigtig godt, for der er heldigvis kommet fokus på at afsøge andre sorter, og selvom eg ikke længere er så svær at skaffe, er der hos de brands, der driver møbelindustrien, kommet en bevidsthed om, at vi skal kigge i andre retninger også, siger Lene Nissen.
Hos Jyndbjerg Møbelsnedkeri er det planen, at mest muligt træ for fremtiden skal skaffes via mærkningsordningen, og for trioen bag Danish Woodlands rækker ambitionerne langt videre.
– Lige nu har vi kun arbejdet med områderne i Mariagerfjord, fordi det jo er i vores eget nærområde, og alene der kan vi hente rigtig meget træ. Samtidig kan vi mærke, at skovejerne og ikke mindst Ouegaard brænder utrolig meget for det her. Derfor håber vi også, at producenter og forbrugere tager godt imod det her, for der ligger et kæmpe potentiale i at få udbredt brugen af alt det gode træ, vi har i de danske skove, slår Lene Nissen fast.