23948sdkhjf

Historisk møblement under hammeren: – Noget af det bedst bevarede fra dansk rokoko

Et ganske særligt chatol er sammen med fire kommoder og otte venetianske spejle på vej under hammeren hos Bruun Rasmussen.

Det historiske interiør kommer fra østjyske Bidstrup Gods, hvor til møblerne blev fremstillet på bestilling af den driftige storkøbmand og godsejer Gerhard de Lichtenberg (1697- 1764), som købte godset i 1748, og de har siden været en del af stedets indretning.

Det udbudte interiør består af et stort rokokochatol, et sæt på fire ens rokokokommoder, der på bagsiden er nummereret med sort blæk ”no. 1” til ”no. 4” og chatollet ”no. 5” samt fire meget store venetianske glasspejle og fire mindre med det Lichtenbergske våben.

Hos Bruun Rasmussen ser man meget frem til salget af det historiske møblement.

– Mig bekendt findes der ikke et sæt som dette her nogen andre steder. Det er meget usædvanligt, at man ser så stort interiør, som er lavet på bestilling til ét sted og én person. Her får man virkelig mulighed for at se enestående håndværksmæssige kvaliteter fra dansk rokoko, både hvad angår materialer og udformning, fortæller Anders Fredsted, vurderingsspecialist i ældre møbler hos Bruun Rasmussen.

Godsejerens rokokochatol

Ifølge auktionshuset er det danske rokokochatol med det Lichtenbergske våben på topstykket samt de fire tilhørende kommoder uden tvivl lavet på bestilling af Gerhard de Lichtenberg. 

Møblerne er uden nogen form for snedkersignatur, men ifølge Nationalmuseets videnskabelige undersøgelser af inventaret på Bidstrup fra 1952, tyder meget dog på, at det er den københavnske hofsnedker Mathias Ortmann (1727- 1757) der står bag. Siden chatollet ankom til Bidstrup omkring midten af 1700-tallet, har det stået i den samme sal og tilhørt familien de Lichtenberg gennem ni generationer.

Ifølge Anders Fredsted er der tale om et yderst velbevaret rokokomøbel:

– Hos Bruun Rasmussen har vi aldrig tidligere set et møbel af den klasse, og det fremstår som noget af det bedst bevarede fra den danske rokoko, fortæller vurderingsspecialisten.

Rokokochatollet er lavet af guldstafferet træ, nøddefiner på fyr og med forgyldte træskæringer og slædeben. Toppen er prydet af det Lichtenbergske våbenskjold. Bag chatollets spejldøre er to søjlegange med fire forgyldte figurer samt to små ovale miniatureportrætter, hvor det ene forestiller Gerhard de Lichtenberg (1697-1764) og hans hustru Bodil Hofgaard (1711-1795). På chatollets bagvæg ses to malerier malet på lærred – det ene Engelsholm Gods ved Vejle, som var et af Gerhards andre godser, og det andet Sorø Akademi, hvor hans søn Frantz fik sin uddannelse.

Chatollet er vurderet til 1,5-2 mio. kr.

Møblementet fra Bidstrup Gods kommer under hammeren i Bredgade den 30. november kl. 15.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Holch Povlsens designselskab føjer ekstra ciffer til millionoverskuddet
Inflationen falder en smule i eurolandene
Københavnsk møbeltrio konkurs
Nyt samarbejde ser dagens lys på Formland
Finansdirektør forlader TCM Group
Pessimistiske virksomheder forventer færre i arbejde
Andre Nordiske Medier
Building Supply DK
Mester Tidende
Licitationen

Send til en kollega

0.094