23948sdkhjf

Designklassiker med dybe rødder i historien

For 200 år siden beordrede Frederik VI et stort antal egetræer plantet, som skulle bruges til genetableringen af en stærk, dansk flåde. Nu omdannes udvalgte af disse såkaldte flådeege til et begrænset antal af Hans J. Wegners berømte ”The Chair”.
Det er snart 200 år siden, at englænderne efter Københavns Bombardement drog hjem med hele den danske flåde og satte en stopper for Danmarks storhedsdage som sømagt.

For at råde bod på tabet af den danske flåde efter Københavns Bombardement i 1807 beslaglagde Frederik VI alt egnet egetræ, som skulle bruges til etableringen af en ny flåde. Samtidig beordrede han, at der blev plantet et stort antal egetræer rundt omkring i landet, så Danmark i dag, 200 år senere, ville være i stand til at mønstre en stærk og kampdygtig flåde.

Meget har imidlertid ændret sig siden, og derfor finder en del af de smukke, historiske egetræer, også kaldet flådeege, nu en anden og mindst lige så værdig anvendelse.

Fra stamme til stol
I 2004 blev snedkermester Søren Holst Pedersen fra det traditionsrige snedkeri PP Møbler nemlig opmærksom på nogle særlig flotte flådege i Grænge Skov på Lolland og fik ideen til at omdanne disse historiske træer til et begrænset antal af Hans J. Wegners nok mest berømte stol ”The Chair”.

PP Møbler, der i forvejen er kendt for produktion af Hans J. Wegners kendte stolemodeller, forvandler altså nu gennem omhyggelig udvælgelse og en to år lang, nøje kontrolleret tørringsproces de gamle egestammer til i alt 150 eksemplarer af ”The Chair”.

De 150 stole bliver individuelt nummererede med en lille sølvplade og forhandles alene hos BoligHuset i Ry, som er ét af landets ældste møbelhuse.

Snedkerkvalitet i særklasse
Wegnerstolene i flådeeg er et overflødighedshorn af historiske fortællinger og med en snedkerkvalitet, der er ud over det sædvanlige.

- Træet har en helt enestående kvalitet og karakter, som er meget svær at finde tilsvarende. Samtidig er åretegningerne utroligt smukke, ligesom træets struktur ganske enkelt er perfekt til møbelproduktion, fortæller Mogens Juhl Rasmussen fra BoligHuset, som har specialiseret sig i Wegner møbler.

Mogens Juhl Rasmussen fortsætter:

- Wegner var selv en fantastisk dygtig møbelsnedker med en stærk kærlighed til træet. Derfor er det ganske i hans ånd, at de gamle flådeege nu med stor respekt for træet fortsætter deres historie som danske designklassikere, fortæller han.

Fra dansk regent til amerikansk præsident
Frederik VI’s stolte egetræer bliver med Wegners formsprog til et stykke designhistorie uden lige. Wegner tegnede ”The Chair” i 1949, og stolen er med sit enkle udtryk og smukke kurver den måske mest kendte af Wegners stole.

Især er stolen kendt fra tv-duellen mellem Nixon og Kennedy fra 1961, ligesom blandt andre Jens Otte Krag og Anders Fogh Rasmussen også har truffet vigtige beslutninger fra Wegners ”The Chair”, som han selv kalder ”den runde”.

Med den enestående produktion af The Chair i historisk flådeeg får møbelentusiaster og historisk interesserede nu en sjælden mulighed for at erhverve sig en dansk designklassiker i verdensklasse.

Kilde: Bolighuset i Ry.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079