23948sdkhjf

Det offentlige dropper de dyreste designmøbler

SKI har netop udbudt en ny rammeaftale for indkøb af møbler. Hovedfokus er denne gang på funktionelle møbler i ordentlig kvalitet og til en fornuftig pris.
At sidde ned kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis stolen skal være lavet af en kendt møbelkunstner. Men omvendt er det heller ikke meget værd at spare et par hundrede kroner pr. sofa, hvis benene knækker efter et halvt år, eller hvis man kommer til at sidde i en sky af kemiske dampe de første mange uger.

Det er blandt andet disse erfaringer fra offentlige indkøbere, som Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) har brugt til udbudsmaterialet for rammeaftalen ’03.13 Møbler’, der netop er blevet offentliggjort. Aftalen sætter især fokus på pris, kvalitet og miljøhensyn.

Design er noget, man bruger
Rammeaftalen bliver opdelt i fem delaftaler, som giver mulighed for at købe kontormøbler, kantine- og loungemøbler, plejemøbler, daginstitutionsmøbler og undervisningsmøbler. Hvert delområde vil få 3-4 leverandører, og dermed er der mulighed for, at også specialiserede virksomheder kan gøre sig gældende i konkurrencen om at blive leverandører på netop deres område.

For at sikre den bedst mulige rammeaftale har SKI samarbejdet med en gruppe offentlige indkøbsansvarlige om, hvilke krav der skal stille til møblerne, og hvilke møbeltyper, der er efterspørgsel efter i den offentlige sektor.

- Vi oplever helt klart, at interessen for de traditionelle designmøbler er faldende blandt de indkøbere, vi har rådført os med. Indkøberne efterspørger pæne møbler af en god kvalitet og til en fornuftig pris, og det sigter vi mod at efterkomme med udbuddet af denne rammeaftale, siger SKI’s udbudschef, Christian Lunding.

Fokus på miljøkrav
Indkøberne efterspørger også miljøkrav, og derfor sætter SKI en lang række mindstekrav til alle møbler, der kan købes gennem rammeaftalen. Kravene tager hensyn til både naturen og brugerne af møblerne.

Der er hovedsageligt stillet krav til brug af lovligt og bæredygtigt træ, samt krav, som beskytter brugerne imod afgasning fra møblerne. Desuden er der stillet forbud mod blandt andet nanopartikler og krav til møblernes genanvendelighed.

Nemt at købe passende møbler
Ifølge SKI vil rammeaftalen være nem at bruge, da tildelingen baseres på ’kaskademodellen’: Leverandørlisten bliver sat op efter laveste pris, og dermed skal indkøberen blot kontakte den øverste leverandør på listen for den relevante delaftale og købe de nødvendige møbler hos denne leverandør. Hvis leverandøren ikke kan levere, vælges den næste på listen, og så fremdeles.

Der er dog også mulighed for at tage hensyn til, at møblerne skal passe ind i organisationens eksisterende møblement. Fx til et klasseværelse, hvor stolene skal kunne sættes op i en skinne i de eksisterende borde efter skoletid, så rengøringen lettere kan komme til.

Rammeaftalen er en frivillig fællesoffentlig aftale, som vil køre sideløbende med de forpligtende rammeaftaler for kontormøbler (50.31 og 50.32). De kommuner, der har forpligtet sig på de to aftaler, vil sideløbende kunne bruge den frivillige aftale til at anskaffe de møbler, som ikke findes på det snævre forpligtende sortiment. Dermed forsøger SKI at medvirke til, at en stor del af det offentlige behov for møbler kan dækkes.

Den samlede omsætning forventes at blive omkring 850 mio. kr. gennem aftalens fireårige løbetid. Rammeaftalen forventes at træde i kraft 1. januar 2013.

Læs mere på www.ski.dk
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109